Nobu Hotel Warsaw już otwarty

Udostępnij artykuł
To pierwszy obiekt Nobu Hospitality w Polsce. Mieszcząca się w nim, 43. Nobu Restaurant & Café, luksusowej marki lifestylowej założonej przez Nobu Matsuhisę, Roberta de Niro oraz Meira Tepera na świecie przyjmuje już gości od ponad dwóch tygodni. Hotel oferuje 117 pokoi, inteligentnie zaprojektowaną przestrzeń przeznaczoną do organizacji spotkań i eventów, pokaźnych rozmiarów klub fitness.
Destynacja zyskująca na popularności

Warszawa uplasowała się na siódmym miejscu listy najbardziej rozwijających się rynków na świecie stając się nowym ważnym miejscem na mapie Europy Wschodniej w obszarze sztuki, designu i kulinariów oraz alternatywnych kilkudniowych wypadów kulturalnych. Polska z kolei znalazła się ostatnio w centrum zainteresowania globalnej społeczności ze względu na szybkie zamknięcie granic w związku z koronawirusem, co pozwoliło jej stać się jednym z najmniej dotkniętych przez pandemię krajów w Europie. Dzięki temu, Warszawę ogłoszono jednym z najbardziej bezpiecznych miast, które możemy odwiedzić tego lata*. Część miasta, w której zlokalizowany jest hotel, czyli na ulicy Wilczej będącej centrum stołecznej kreatywności oraz w niedalekiej odległości od Starego Miasta, wybudowana została w XIII wieku, a następnie pieczołowicie odtworzona po II Wojnie Światowej. Podróżnicy poszukujący intelektualnych wrażeń z pewnością docenią urok tej coraz bardziej popularnej destynacji turystycznej. Wkomponowany w krajobraz Warszawy, Nobu Hotel Warsaw umiejscowiony jest w tętniącej życiem okolicy pełnej modnych winiarni otwierających latem swoje ogródki, jak również sklepów, galerii sztuki, kawiarni i restauracji.

Gdzie stare wita się z nowym

Nobu Hotel Warsaw składa się z dwóch skrzydeł – „klasycznego”, znajdującego się w niegdysiejszym Hotelu Rialto w stylu Art Deco, którego początki sięgają lat 20-tych zeszłego stulecia, czyli okresu międzywojennego, oraz „nowoczesnego” będącego wynikiem międzykontynentalnej współpracy polskiej firmy architektonicznej Medusa Group oraz kalifornijskiej Studio PCH. Z poszanowaniem historii i niezłomnego ducha miasta, efekt współpracy obu firm opowiada historię dzisiejszej Warszawy – otwartej, nowoczesnej i różnorodnej. Pokoje urządzone zostały w różnych stylach od klasycznego do supernowoczesnego, nawiązującego do dynamicznego rozwoju Polski, co pozwala gościom na wybór takiego, który idealnie odpowiada ich gustom. Jednakże każdy z nich emanuje spokojem z nutą japońskiego designu. Te znajdujące się w nowoczesnym skrzydle wyposażono w okna sięgające od podłogi po sam sufit, dzięki czemu oferują wspaniały widok na panoramę miasta lub okolicę. We wszystkich częściach wspólnych hotelu znajdują się nowoczesne dzieła polskich twórców z Jankilevitsch Collection.

ŚWIAT HOTELI czerwiec-lipiec 2020
>> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <<

Nobu Restaurant & Café

Tak jak w innych hotelach Nobu na całym świecie, w Nobu Hotel Warsaw będzie można znaleźć autorską Nobu Restaurant & Café prowadzoną przez szefa kuchni Yannicka Lohou, który przybędzie do Warszawy wprost z Nobu Hotel Barcelona. Jej otwarcie zaplanowano na 17 lipca 2020. Koncepcja restauracji Nobu oparta jest na nowatorskiej kuchni szefa Nobu odznaczającej się wykorzystaniem produktów wysokiej jakości, jak również wyjątkowymi kolorami i konsystencją – to klasyczna kuchnia japońska stworzona ze składników pochodzących z Ameryki Południowej. Menu składać się będzie z takich klasyków spod znaku Nobu jak Tatar Toro z Kawiorem czy Wołowina Toban-Yaki, jak również Nobu Now – dań inspirowanych kuchnią polską skomponowanych przez szefa kuchni Yannicka Lohou i tworzonych na bazie świeżych, lokalnych produktów, które z pewnością podniosą poprzeczkę na kulinarnej scenie stolicy. Ze względu na położenie w pobliżu tętniącej życiem Hali Koszyki, hotel znalazł się w centrum dzielnicy, która szybko staje się kulinarnym sercem Warszawy.

Spotkania i eventy

Zajmująca 438 mkw. elastyczna powierzchnia eventowa hotelu, znajdująca się na jego pierwszym piętrze, oferuje stylowe wnętrza do organizacji dużych konferencji oraz spotkań. Może zostać podzielona na dwa w pełni autonomiczne pomieszczenia oddzielone ruchomą, dźwiękoszczelną ścianą – pokój Sakura o powierzchni 266 mkw. oraz Hikari zajmujący 171 mkw. Ściany zbudowane z kruszonego szkła przepuszczają dużą ilość naturalnego światła, a oddzielne lobby z tarasem zapewnia pełną prywatność. Na tym samym piętrze zlokalizowane są również dodatkowe pomieszczenia do organizacji spotkań – wszystkie wyposażone w najnowocześniejsze udogodnienia. Można z nich korzystać w połączeniu z pełnym wachlarzem usług do wyboru, takich jak planowanie, catering oraz usługi i technologie dla biznesu, w tym Wi-Fi oraz sprzęt audiowizualny.

Nowy początek podróżowania

Hotelowy design wyróżnia się luksusem i prostotą, jak również pozwala na otwarcie Nobu Hotel Warsaw w okresie po szczycie pandemii dzięki starannie opracowanym zasadom pobytu, w tym korzystania z części restauracyjnej. Środki zapobiegawcze, które przedsięwzięto to m. in. zdalne meldowanie ograniczające bezpośrednią interakcję i skracające czas oczekiwania, dostęp do prywatnych wind, opcja spożywania w pokojach posiłków dostarczanych przez obsługę pod drzwi, jak również wprowadzenie limitu osób korzystających z restauracji oraz kawiarni, co pozwoli na zachowanie bezpiecznych odległości pomiędzy gośćmi hotelowymi. Pokoje oraz części wspólne będą dezynfekowane po wymeldowaniu za pomocą światła UV, a goście będą mieli dostęp do jednorazowych rękawiczek oraz środków dezynfekujących rozmieszczonych na terenie hotelu. Każdy pracownik będzie nosił maskę i rękawiczki – będą również dostępne dla gości. Wychodząc naprzeciw wciąż zmieniającej się sytuacji na świecie, polityka rezerwacji i rezygnacji z pobytu w hotelu będzie elastyczna, pozbawiona ryzyka oraz pozwalająca gościom na dokonywanie rezerwacji bez jakichkolwiek obaw.

*Forbes – https://www.forbes.com/sites/ceciliarodriguez/2020/06/01/summer-in-europe-the-20-safest-destinations-for-travel-and-tourism-post-coronavirus/#5cda035e6e0c

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 03.08.2020
Aktualizacja: 03.08.2020