Nowa piekarnia na warszawskim Wilanowie

Udostępnij artykuł
Na kulinarnej mapie pojawiło się właśnie kolejne, wyjątkowe miejsce. W punkcie z tradycyjnym zakwasem i naturalnymi składnikami na własne oczy można zobaczyć, jak powstaje, rośnie i zarumienia się zdrowy chleb. Bakery Wilanów znajduje się w Royal Wilanów.

„Komu się dzisiaj upiecze?” – pytają twórcy Bakery Wilanów. I dodają: – Pieczywo to nasza wielka miłość. Całe życie, w którym nie uznajemy kompromisów! Musi być naturalnie i zdrowo. Na zakwasie – bez ulepszaczy, bez spulchniaczy, bez sztucznych dodatków. Jak w tradycyjnym polskim domu.

W piekarni Bakery Wilanów, zlokalizowanej w Royal Wilanów, „na żywo” wypiekane są  nie tylko najwyższej jakości pieczywo, ale także ciastka i inne słodkości. Niepowtarzalne, bo wychodzące spod rąk prawdziwych artystów piekarnictwa i cukiernictwa!

Twórcy Bakery Wilanów zadbali o każdy szczegół – „od ziarenka do bochenka”. Podjęli współpracę z najlepszymi, wiarygodnymi, certyfikowanymi dostawcami m.in. mąki i różnego rodzaju ziaren. Zbudowali profesjonalny zespół piekarzy, cukierników i pomocników. Opracowali autorski sposób wypieku – w całości w jednym miejscu.

SWEETS & COFFEE
NAJBARDZIEJ PRAKTYCZNE, NOWOCZESNE I NIEZALEŻNE
CZASOPISMO BRANŻY
> link do aktualnego numeru <

Szefem konceptu piekarsko – cukierniczego został Damian Lewandowski, ceniony w branży profesjonalista, który znany jest głównie z tego, że w pieczeniu nie uznaje żadnych kompromisów.

– Jesteśmy tym, co jemy. A chleb to nasze podstawowe pożywienie. Tu nie ma miejsca na kompromisy. Musi być zdrowo, naturalnie i ekologicznie – jak u babci – mówi.

Lewandowski posiada ponad 30 – letnie doświadczenie w zawodzie, a praktyki pobierał u najlepszego cukiernika w powojennej Warszawie – Stanisława Kowalskiego. Od zawsze marzył o własnej pracowni. W ofercie Bakery Wilanów są m.in. chleby na zakwasie, a także ciastka produkowane wyłącznie na naturalnych składnikach.

Pomysłodawcą przedsięwzięcia jest Bartłomiej Rychcik, z sukcesami działający od kilkunastu lat w branży piekarniczej. Skąd pomysł? – Jak większość pomysłów – z potrzeby – uśmiecha się Bartłomiej Rychcik. – Mieszkam w Wilanowie i długo szukałem miejsca, gdzie można kupić dobre, wypiekane na naturalnych składnikach słodkości. Testowałem wiele miejsc, ale żaden smak nie był tym czego szukałem. Od lat jestem związany z branżą, znam jej specyfikę, więc myśl o własnym, tworzonym od podstaw i bez kompromisów miejscu, przyszła dość szybko. Do współpracy zaprosiłem Damiana Lewandowskiego i zespół świetnych piekarzy i cukierników. Efektem tego jest właśnie Bakery Wilanów, miejsce w którym wypiekamy chleby i ciasta najwyższej jakości. Staramy się odtworzyć smaki i zapachy, które znamy z dzieciństwa. Nie idziemy na skróty. Nie używamy zamienników, mieszanek piekarniczych i sztucznych dodatków. Pieczmy chleb i ciasta, którymi z radością karmimy nasze dzieci i rodziny. A teraz dzielimy się nimi z Wami.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Opublikowano: 30.05.2019
Aktualizacja: 30.05.2019