Szef kuchni, pod sterami którego Senses zdobyło Gwiazdkę Michelin, startuje z nowym projektem. Już w styczniu Andrea Camastra zaprosi gości do nowego konceptu zlokalizowanego przy placu Trzech Krzyży 10/14 w Warszawie.

Nuta otworzy się na początku 2022 w Warszawie, przy Placu Trzech Krzyży 10/14. Andrea Camastra po prawie dwóch latach przerwy w gotowaniu, wraca do kuchni, z nowymi pomysłami, nowymi inspiracjami i nowymi daniami.
Andrea Camastra to jeden z trzech szefów kuchni w Polsce, którym udało się zdobyć gwiazdkę Michelin. W Nucie, będzie pracował zespół złożony głównie z pracowników zamkniętej już restauracji Senses*. Camastra określa siebie 51 proc. Polakiem i 49 proc. Włochem, a kuchnię, którą stworzy w Nucie, opisuje jako kuchnię polską w nowoczesnym wydaniu, z włoskim i azjatyckim twistem.
Skąd nazwa Nuta?
Nuta nawiązuje do nuty smaków, której goście będą mogli doświadczyć podczas wizyty w restauracji. Jest też nawiązaniem do idei note-by-note, czyli nuta do nuty. Note by note to dziedzina nauki, która wywodzi się się z kuchni molekularnej. Na jej podstawie kucharz jest w stanie całkowicie zmienić konsystencję danego produktu czy pozbyć się nielubianego przez nas zapachu.
W Social Media na profilach Andrea Camastra oraz Restauracji Nuta, można podglądać prace zespołu i postępy w tworzeniu nowych dań.
Camastra w 2015 został wyróżniony tytułem „Szefa kuchni roku Północnej Anglii”. Zdobył także nagrodę „Szefa kuchni przyszłości” od Gault&Millau. W 2016 roku ten sam przewodnik przyznał mu tytuł „Szefa kuchni roku”. W tym samym roku warszawska restauracja Senses zdobyła Gwiazdkę Michelin, tym samym stając się drugim lokalem w Polsce, który zdobył to wyróżnienie.
NOWOŚCI GASTRONOMICZNE listopad 2021
>> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.