Restauracja Oliva w Warszawie otwarta na nowo

Udostępnij artykuł

Po tymczasowym zamknięciu z powodu remontu, warszawska restauracja Oliva przy Ordynackiej 10/12 otworzyła się ponownie. Jednak całkiem na nowo – z odmienionym wnętrzem, świeżą identyfikacją oraz dopracowanym menu. To, co pozostaje niezmienne, to nazwa, gościnność i pasja do jedzenia oraz dzielenia się nim z innymi.

Fot. ONI STUDIO

To tytułowa oliwa jest główną bohaterką odświeżonego konceptu. Zajmuje centralne miejsce na talerzach
oraz w barze – a właściwie Olive Barze, jedynym takim w Polsce. Zawartość umieszczonych w specjalnej instalacji czterech beczek, będzie zmieniała się cyklicznie – jednak zawsze na oliwy extra virgin,
czyli z pierwszego tłoczenia, o różnym pochodzeniu, stopniu filtracji lub dojrzałości owoców.

Chcieliśmy dać Wam dostęp do wielu oliw w tym samym czasie do degustowania, porównywania i koniecznie maczania w nich naszego wypiekanego na miejscu pieczywa. Zachęcamy, abyście podchodzili samodzielnie napełniać zaprojektowane przez nas oliwne czarki i odkrywali różnorodne oblicza oliwy tłumaczy właścicielka Julia Adamczyk. 

Na talerzach

Poza degustacją na początku posiłku oliwa jest naturalnie obecna także w daniach. Od lżejszych przystawek, przez pełne dania główne, po desery. Pozycje w karcie będą zmieniać się cyklicznie i sezonowo, tak jak oliwy w Olive Barze.

Nasza kuchnia inspirowana jest kulinarną kulturą krajów takich jak Grecja, Włochy, Hiszpania czy Chorwacja –  czyli tymi miejscami, z których przyjeżdża do nas oliwa i które z niej słyną. Będziemy jednak sięgać dalej i przedstawiać także mniej oczywiste kierunki np. Izrael, Japonia, Stany Zjednoczone opowiada menadżer Filip.

Aktualnie spróbujecie tu selekcji talerzyków do podziału, kanapek i podpłomyków w restauracyjnym wydaniu, ośmiornicy, mięs oraz oryginalnych dań wegetariańskich. Nad kuchnią czuwa Artur Cichomski – szef o wieloletnim doświadczeniu, który chętnie przełamuje schematy i nie boi się nowych wyzwań. Łączy na talerzach smaki z oliwnych krajów sięgając po produkty najwyższej jakości od lokalnych dostawców.

We wnętrzach

Inspiracją do jasnego, przestronnego wnętrza był śródziemnomorski styl i klimat. Biel z piaskowymi elementami i niebieskie dodatki. Połączenie tradycji i nowoczesności. Zastosowanie naturalnych materiałów, takich jak kwarcyt czy drewno. Całości dopełniają oryginalne detale: antyczne wazy, kamienna umywalka przy wejściu, szklano-mosiężne lampy rysujące na suficie i podłodze wzory niczym z kalejdoskopu. Kolorowe wykończenia na barze oraz kanapach ocieplają stonowaną przestrzeń i nawiązują do identyfikacji wizualnej. Za odświeżonym konceptem przy Ordynackiej stoją nowa właścicielka Julia Adamczyk oraz manager Filip Książek. Za kreację odpowiedzialni byli Łukasz Hendzel i Matylda Iwańska z Paris Hendzel Studio.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE marzec – kwiecień 2022
>> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione

Opublikowano: 21.04.2022
Aktualizacja: 25.04.2022