Zwycięzcą Mistrzostw Świata Sommelierów 2019 został Marc Almert, z Niemiec, pracujący w hoteu Baur du Lac w Zurychu. W finale pokonał Ninę Hojgaard z Danii i Raimondasa Tomsonsa z Łotwy. Konkurs organizowany przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Sommelierów (ASI) odbył się w Antwerpii. Trwał od 11 do 15 marca.
Łącznie startowało 66 uczestników reprezentujących 63 państwa, a każdy z nich wygrał wcześniej mistrzostwa sommelierów w ojczystym kraju. Otwarty dla publiczności finał w Elisabeth Centre oglądało na miejscu ponad 1,1 tys. osób. Ostatni etap zawodów był też transmitowany na żywo na Facebooku i Youtube. W jury konkursu zasiadał szef Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, Piotr Kamecki.
Dziękując wszystkim za wsparcie Piotr Pietras napisał na swoim profilu na FB: „Mimo że od początku celowałem w finał, mogę być zadowolony i mam świadomość, że dałem z siebie wszystko. Zadecydowały szczegóły. W czubie jest coraz ciaśniej, dołączają młodzi gniewni, a starzy wyjadacze nie ustępują. Jeśli wrócę za trzy lata, to na pewno silniejszy i tylko wtedy, jak będę gotowy na zwycięstwo.”
Stowarzyszenie aktywnie wspierało Piotra w przygotowaniach do zawodów. Do roli trenera zaangażowany został Jess Kildetoft MS, który opracował dla Piotra specjalny plan, a sesje treningowe odbywały się w Wielkiej Brytanii, Danii oraz w Polsce.
NOWOŚCI GASTRONOMICZNE – LUTY – MARZEC 2019
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <
© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.