Polska restauracja z szansą na gastronomicznego „Oscara”?

Udostępnij artykuł
Warszawski Elixir by Dom Wódki jako jedyna restauracja z Polski została nominowana do prestiżowej nagrody „World Restaurant Awards 2019”, uważanej za restauracyjne Oscary. To pierwszy w historii naszego kraju przypadek, gdy rodzimy koncept gastronomiczny został wyróżniony w najwyższej rangi międzynarodowym konkursie.

Wśród nominowanych znalazły się topowe restauracje z kilkudziesięciu krajów na pięciu kontynentach. Ceremonia wręczenia nagród odbędzie się 18 lutego w Paryżu. W gronie nominowanych do World Restaurant Awards 2019 znalazły się zarówno młode wiekiem restauracje, które tak jak Elixir przełamują stereotypy i kreują nowe trendy, a także wielokrotnie nagradzane gwiazdy światowej sceny restauracyjnej jak francuskie Paul Bocuse i Alain Ducasse at Hotel Plaza Athénée, duńskie Noma i Geranium, hiszpańskie Celler de Can Roca i DiverXo  czy amerykańskie Eleven Madison Park i Peter Luger Steak House.

To dobry znak, że polska kuchnia została dostrzeżona na kulinarnych salonach wśród gastronomicznych elit. Być może przyczyni się to do wzrostu turystyki kulinarnej i zainteresowania polskim rynkiem gastronomicznym, który z roku na rok stale podnosi swoją jakość i dogania światową czołówkę.

RYNEK DOSTAWCÓW HORECA W POLSCE – RAPORT 2019
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <


Tym co wyróżnia „World Restaurant Awards” spośród najważniejszych tego typu wydarzeń jest fakt, że nie stoją za nim anonimowi inspektorzy, tylko znane z imienia i nazwiska wybitne osobistości restauracyjnego świata – szefowie kuchni, krytycy kulinarni, dziennikarze i blogerzy.  W kilkudziesięcioosobowym jury znaleźli się m.in. Massimo Bottura z Osteria Francescana, uznanej za najlepszą restaurację 2018 roku, René Redzepi ze słynnej kopenhaskiej Nomy,  Andoni Luis Aduriz z hiszpańskiej legendy Mugaritz czy Clair Smith, prowadząca The Gordon Ramsay Restaurant w Londynie, jedyna kobieta Chef w Wielkiej Brytanii uhonorowana trzema gwiazdkami Michelin.

Restauracja Elixir powstała w 2015 roku przy Pl. Teatralnym w Warszawie i jest jednym z elementów Domu Wódki, w ramach którego działają także pierwsze w Polsce Muzeum Wódki oraz koktajl bar The Roots. Specjalizuje się w nowatorskiej interpretacji kuchni polskiej i łączeniu jej z wysokoprocentowymi alkoholami. Elixir jest pierwszą restauracją na świecie, która stworzyła kartę menu w oparciu o zasady food&vodka pairing. Na swoim koncie posiada szereg prestiżowych wyróżnień, m.in. Michelin i Gault&Millau. W 2016 roku wybrana przez dziennikarzy BBC za jeden z symboli nowoczesnego, światowego wizerunku Warszawy, a w 2018 roku uhonorowana godłem Teraz Polska.

 

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 11.02.2019
Aktualizacja: 11.02.2019