Poznań: Fromażeria z cheese barem otwiera się w ten weekend

Udostępnij artykuł
15 sierpnia przy ulicy Ratajczaka 27 po raz pierwszy gości zaprosi nowa restauracja, która jako pierwsza w Polsce zaoferuje cheese bar. Lokal będzie otwarty od śniadania aż do późnych godzin wieczornych. 

Inspiracją do powstania tej restauracji był powrót właściciela do rodzinnego Poznania po 11 latach mieszkania w Australii w Melbourne.

Gdy wróciłem do Polski od razu zauważyłem zmiany w ludziach. Są nieco bardziej otwarci, niż ich zapamiętałem, szukają nowych doświadczeń,  także tych kulinarnych, a w związku z tym są o wiele bardziej zaznajomieni ze światem, niż kiedyś i mają ogólnie o wiele wyżej zawieszoną poprzeczkę oczekiwań względem życia mówi Marcin Smoczyński.

We Fromażerii, jak sama nazwa wskazuje, króluje ser.

Ten prawdziwy, rzemieślniczy ser potrafi smakować rodzajem mleka, które zależy od rodzaju zwierzęcia, które z kolei zależy od sezonu, łąki, pożywienia oraz wody w danym rejonie, a następnie od tego, co zrobi z tym wszystkim serowarmówi Marcin Smoczyński.

Zespół Fromażerii to miłośnicy wina i serów, którzy zarażają swoją pasją i chętnie pomogą połączyć smaki tak, aby ze sobą współgrały i gwarantowały niezapomniane wrażenia kulinarne. Na gości czekają również degustacje i eventy, które jeszcze bardziej przeniosą ich do świata wina i sera. 


Fromażeria to nie tylko restauracja, ale również Cheese Bar i sklep na wynos. Flagowymi produktami Cheese Baru specjalizującego się w połączeniach alkoholowo-serowych są tzn. loty, czyli deski alkoholi i serów, które są świetnym  urozmaiceniem miłego wieczoru, spotkania biznesowego, czy ważnej uroczystości rodzinnej.

Ciekawą propozycją w menu jest Pastwisko, czyli zestaw dla grup, która zawiera sery z różnych zakątków świata.  W karcie win, oprócz klasycznych pozycji, można znaleźć rzemieślnicze wina, które pochodzą z różnych regionów i charakteryzują się innymi metodami wytwarzania. Będzie można spróbować win organicznych, wegańskich, naturalnych, biodynamicznych, a także tych z niską zawartością siarki. Wszystkie sery użyte w daniach lub lotach, będzie można skosztować w Cheese Barze lub zakupić na wynos. We Fromażeryjnym sklepie dostępny będzie też Cheese Box – deska serów na wynos dostępna w kilku wariantach, która sprawdzi się jako prezent lub przekąska.

Wsparcie dla lokalnych producentów i rzemieślników

Właściciel będzie aktywnie wspomagał lokalnych rzemieślników i producentów. Zgodnie z tą ideą została nawiązana współpraca z pierwszą i największą w Polsce plantacją lawendy z Czerniejewa “Lawendowe Zdroje” oraz z rzemieślniczą serowarką w Pniewach “Sery Mery”. Jej owocem ma być unikalny stuprocentowy wielkopolski Lawendowy Ser – „Lawendowa Mery”, którą będzie można znaleźć w jednym z dań w restauracji, na wynos w Cheese barze, oraz sparowanego z lawendowym cocktailem.

Nastawienie na technologię

Materiały z użyciem innowacyjnych technologii tworzą wnętrze Fromażerii, które jest ważnym elementem tego miejsca. Zaczynając od ładowarek indukcyjnych wtopionych w kontuar barowy, kończąc na bezwodnych pisuarach. Wnętrze zostało zaprojektowane przez 370Studio – pracownię projektową z Warszawy i zrealizowane przez grupę Biuro Styl z Wielkopolski.

RYNEK GASTRONOMICZNY W POLSCE RAPORT 2020
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 11.08.2020
Aktualizacja: 11.08.2020