15 sierpnia przy ulicy Ratajczaka 27 po raz pierwszy gości zaprosi nowa restauracja, która jako pierwsza w Polsce zaoferuje cheese bar. Lokal będzie otwarty od śniadania aż do późnych godzin wieczornych.
Inspiracją do powstania tej restauracji był powrót właściciela do rodzinnego Poznania po 11 latach mieszkania w Australii w Melbourne.
Gdy wróciłem do Polski od razu zauważyłem zmiany w ludziach. Są nieco bardziej otwarci, niż ich zapamiętałem, szukają nowych doświadczeń, także tych kulinarnych, a w związku z tym są o wiele bardziej zaznajomieni ze światem, niż kiedyś i mają ogólnie o wiele wyżej zawieszoną poprzeczkę oczekiwań względem życia – mówi Marcin Smoczyński.
We Fromażerii, jak sama nazwa wskazuje, króluje ser.
Ten prawdziwy, rzemieślniczy ser potrafi smakować rodzajem mleka, które zależy od rodzaju zwierzęcia, które z kolei zależy od sezonu, łąki, pożywienia oraz wody w danym rejonie, a następnie od tego, co zrobi z tym wszystkim serowar – mówi Marcin Smoczyński.
Zespół Fromażerii to miłośnicy wina i serów, którzy zarażają swoją pasją i chętnie pomogą połączyć smaki tak, aby ze sobą współgrały i gwarantowały niezapomniane wrażenia kulinarne. Na gości czekają również degustacje i eventy, które jeszcze bardziej przeniosą ich do świata wina i sera.
Fromażeria to nie tylko restauracja, ale również Cheese Bar i sklep na wynos. Flagowymi produktami Cheese Baru specjalizującego się w połączeniach alkoholowo-serowych są tzn. loty, czyli deski alkoholi i serów, które są świetnym urozmaiceniem miłego wieczoru, spotkania biznesowego, czy ważnej uroczystości rodzinnej.
Ciekawą propozycją w menu jest Pastwisko, czyli zestaw dla grup, która zawiera sery z różnych zakątków świata. W karcie win, oprócz klasycznych pozycji, można znaleźć rzemieślnicze wina, które pochodzą z różnych regionów i charakteryzują się innymi metodami wytwarzania. Będzie można spróbować win organicznych, wegańskich, naturalnych, biodynamicznych, a także tych z niską zawartością siarki. Wszystkie sery użyte w daniach lub lotach, będzie można skosztować w Cheese Barze lub zakupić na wynos. We Fromażeryjnym sklepie dostępny będzie też Cheese Box – deska serów na wynos dostępna w kilku wariantach, która sprawdzi się jako prezent lub przekąska.
Wsparcie dla lokalnych producentów i rzemieślników
Właściciel będzie aktywnie wspomagał lokalnych rzemieślników i producentów. Zgodnie z tą ideą została nawiązana współpraca z pierwszą i największą w Polsce plantacją lawendy z Czerniejewa “Lawendowe Zdroje” oraz z rzemieślniczą serowarką w Pniewach “Sery Mery”. Jej owocem ma być unikalny stuprocentowy wielkopolski Lawendowy Ser – „Lawendowa Mery”, którą będzie można znaleźć w jednym z dań w restauracji, na wynos w Cheese barze, oraz sparowanego z lawendowym cocktailem.
Nastawienie na technologię
Materiały z użyciem innowacyjnych technologii tworzą wnętrze Fromażerii, które jest ważnym elementem tego miejsca. Zaczynając od ładowarek indukcyjnych wtopionych w kontuar barowy, kończąc na bezwodnych pisuarach. Wnętrze zostało zaprojektowane przez 370Studio – pracownię projektową z Warszawy i zrealizowane przez grupę Biuro Styl z Wielkopolski.
RYNEK GASTRONOMICZNY W POLSCE RAPORT 2020
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <
© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.