Race to Racer i Best Barista Caffè Vergnano – dwa finały w jeden weekend

Udostępnij artykuł
Już w ten weekend blisko 20 najlepszych baristów zmierzy się w Krakowie. O kwalifikacje do wydarzeń eksperci w parzeniu kawy walczyli przez cały rok, rywalizując w eliminacjach w największych miastach w Polsce. Finał Race to Racer odbędzie się w sobotę, 14 grudnia. Dzień później, 15 grudnia, przeprowadzony zostanie finał Best Barista 2019. Zmagania uczestników będzie można śledzić od godziny 10:00 w Forum Przestrzenie.

Race to Racer: 14 grudnia, godz. 10:00

To pierwsza edycja konkursu Race to Racer Caffè Vergnano organizowana w Polsce przez markę Caffè Vergnano. Kwalifikacje do wielkiego finału, podczas których wyłoniona została finałowa ósemka, odbyły się w Gdańsku, Krakowie, Wrocławiu i Katowicach. 14 grudnia bariści ponownie zmierzą się w systemie pucharowym. Zawodnicy zostaną losowo zestawieni w pary. Każdy uczestnik będzie miał za zadanie przygotować sześć wylosowanych kaw. Do kolejnej rundy przejdzie osoba, która lepiej i szybciej wykona zadanie. Jury zwróci uwagę na technikę wykonania oraz jakość napojów. Ocenie podlegać będzie również czystość stanowiska pracy i sprzętu, uzyskany czas oraz poprawność wydania otrzymanych zamówień.

Zwycięzca finału Race to Racer otrzyma zaproszenie na kurs jazdy sportowej z kierowcą rajdowym Michałem Kościuszko oraz możliwość bezpłatnego wypożyczenia na okres 24 miesięcy ekspresu Sanremo Cafè Racer o wartości 50 tys. złotych.

SWEETS & COFFEE
NAJBARDZIEJ PRAKTYCZNE, NOWOCZESNE I NIEZALEŻNE
CZASOPISMO BRANŻY
> link do aktualnego numeru <

Best Barista: 15 grudnia, godz. 10:00

Polska edycja konkursu Best Barista Caffè Vergnano organizowana jest od 2015 roku. Tegoroczne kwalifikacje zorganizowane zostały w Toruniu, Warszawie, Poznaniu, Tarnowskich Górach i Szczecinie. To właśnie w tych miejscowościach wyłoniona została najlepsza dziesiątka, która 15 grudnia będzie rywalizowała w finale w Forum Przestrzenie. Zadaniem uczestników konkursu będzie przygotowanie ośmiu napojów i zaprezentowanie ich ekspertom. Bariści będą musieli zaparzyć dwa idealne espresso, odtworzyć wylosowany wzór latte art na perfekcyjnym cappuccino, zaprezentować własny pomysł na mleczny wzór, a także zaserwować dwa stworzone przez siebie drinki na bazie kawy. W szczególności oceniane będą: technika, prezentacja i jakość wykonanych napojów.

Nagrodą główną jest tytuł Best Barista Caffè Vergnano 2019 oraz tygodniowe szkolenie w prestiżowej Akademii Vergnano, pierwszym miejscu z certyfikatem SCA Premier Training Campus we Włoszech.  

Obydwa wydarzenia otwarte są dla publiczności, która będzie mogła z bliska zobaczyć emocjonującą rywalizację najlepszych baristów w Polsce. Dla wszystkich pasjonatów kawy, którzy w tych dniach nie będą mogli uczestniczyć w wydarzeniach uruchomiona zostanie transmisja „na żywo” na facebooku Caffè Vergnano Poland.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 12.12.2019
Aktualizacja: 12.12.2019