SelfCookingCenter: Kto zachwycił jurorów wegańskim daniem?

Udostępnij artykuł
W ubiegły czwartek odbyła się druga edycja konkursu kulinarnego. Wydarzenie to jest efektem współpracy firmy Rational oraz  Zamku Topacz pod Wrocławiem. Pod jednym dachem spotkało się osiem dwuosobowych zespołów z restauracji rozsianych po całej Polsce. Co mieli ze sobą wspólnego? Młody wiek, kulinarną pasję, szacunek do regionalnych składników oraz, oczywiście, apetyt na zwycięstwo.

Tematem tegorocznej edycji został weganizm. Uważana powszechnie za restrykcyjną i kłopotliwą, kuchnia roślinna uwolniła kreatywność młodych kucharzy. Stworzyli osiem autorskich, w pełni wegańskich dań, które zgodnie z ideą konkursu eksponowały lokalne, regionalne składniki. Jury techniczne, w którego składzie znaleźli się szefowie kuchni z całej Europy, zgodnie stwierdziło, że poziom zaserwowanych podczas konkursu dań przerósł ich oczekiwania. Jury Degustacyjne, które kosztowało potraw bez wiedzy o tym, kto jest ich autorem, potwierdziło te spostrzeżenia.

– Noty były bardzo zbliżone. Jesteśmy bardzo mile zaskoczeni pomysłami i kreatywnością wszystkich uczestników. Przełamujemy granice rutynowej kuchni – mówił Andreas Wierus, prezes Zamku Topacz.

– To było prawdziwe święto kreatywności – dodał Maciej Wroński z firmy Rational.

Ostra rywalizacja

Na wszystkich konkursowych stanowiskach królowały lokalne składniki, takie jak dynia, kalafior, seler i jarmuż. Zadaniem uczestników było zaprezentowanie ich w formie zachwycającej zarówno pod względem smaku, jak i wyglądu. Na podium znalazły się trzy zespoły, które najlepiej „pokazały siebie na talerzu”. Trzecie miejsce zajęli Damian Starzonek i Adrian Dziewięcki z bliźniaczych restauracji Przystań&Marina we Wrocławiu. Ich Polenta z pieczonych warzyw wyniosła proste, pospolite składniki na prawdziwie wysoki, restauracyjny poziom. Na drugim miejscu znaleźli się Wiktor Wielgus i Karol Kaszlewicz z toruńskiego hotelu Nicolaus. Zainspirowani rodzimymi smakami stworzyli imponujące Assiette z dyni z toruńskim piernikiem.

Zwycięzcami drugiej edycji konkursu został tandem z restauracji Babinicz w Szczawnie-Zdroju. Tomasz Czarnecki i Karol Czarnota postanowili uchwycić smaki najbardziej malowniczej pory roku w postaci dania o nazwie Vege jesień. Wśród składników znalazły się zioła i warzywa prosto z ogrodu. Niezwykle złożona kompozycja wymagała wykorzystania czasu do ostatniej minuty. Wysiłek się opłacił – zwycięzcy zabrali do domu 5 tysięcy złotych, nagrody rzeczowe oraz unikatową statuetkę. Przyjadą także na staż do Restauracji w Zamku Topacz, gdzie będą rozwijać swoje umiejętności pod okiem szefa kuchni Rafała Borysa.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE – WRZESIEŃ 2018
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <
Nadzieja w młodych

Nagroda w postaci szkolenia doskonale oddaje ideę konkursu.

– Spotkania z SelfCookingCenter to przede wszystkim edukacja – mówi ich pomysłodawca, Maciej Wroński.  – Chcemy przełamywać stereotypy i docenić młodych kucharzy, którzy tak ciężko pracują na swój sukces, a często są pomijani.  Jego zdanie podziela Andreas Wierus z Zamku Topacz – Sami edukujemy swoich kucharzy, wysyłamy na staże, wspieramy ich rozwój. Dzięki temu konkursowi mamy okazję podzielić się wiedzą z młodym pokoleniem.

O potrzebie udzielania wsparcia młodym kucharzom mówił także Alexander Jelitto – specjalista z firmy Rational – Niezwykle miło było patrzeć na młodych ludzi pracujących z taką pasją. Widać było, z jakim szacunkiem podchodzą do warzyw, które często na talerzu są w roli drugoplanowej. Musimy wspierać młodych, kreatywnych kucharzy – bez nich przyszłość będzie bardzo nudna!

Zielona przyszłość

Ale to nie koniec edukacji. Zwycięski zespół oraz restauracja Babinicz, którą reprezentują, otrzyma także nagrodę dodatkową – szkolenie z kuchni roślinnej w wykonaniu ekspertki w tym temacie, Katarzyny Gubały.

– Restauracja to nie tylko szef kuchni. Jeśli chcemy zachwycić klienta weganina, szkolenie musi objąć także obsługę, cukiernika, baristów. Dzięki temu osoba będąca na roślinnej diecie – czy na stałe, czy tymczasowo – poczuje się dobrze zrozumiana – mówi Gubała. – Twórzmy razem nową, wegańską kulturę restauracyjną – podsumował Wierus.

W obliczu sukcesu tegorocznej edycji konkursu, łatwo zrozumieć pytania o przyszłoroczne Spotkanie z SelfCookingCenter.

– Chcemy przełamywać schematy, poruszać trudne tematy. Wciąż myślimy nad motywem kolejnej edycji – niewykluczone, że w jakiś sposób podejmiemy się tematu food waste, czyli marnowania żywności – zdradza Wroński.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.