2,5 minuty – tylko tyle wystarczy, aby włączyć urządzenie i rozpocząć smażenie. To zadanie specjalne osiągalne z VarioCookingCenter firmy Rational. Urządzenie wyposażone w wysoce wydajny system grzewczy VarioBoost stanowi gwarancję oszczędności czasu i kosztów w profesjonalnej kuchni.
Obsługa w ramach a’la carte wymaga jednocześnie szybkości i elastyczności. Dotyczy to szczególnie błyskawicznego przygotowywania dań – na przykład idealnie usmażonego steka czy smakowicie przyrządzonego risotto z łososiem. Dlatego bardzo istotny jest czas nagrzewania urządzenia już od samego momentu włączenia.
VarioCookingCenter cechuje rekordowa prędkość nagrzewania od 0 do 200°C. Urządzenie utrzymuje daną temperaturę nawet po umieszczeniu w nim dużej ilości zimnych produktów. Siatkowa struktura opatentowanego systemu grzewczego VarioBoost oddaje temperaturę przez cienkie dno kadzi, a następnie szybko i równomiernie przekazuje ją do przyrządzanych potraw, zapobiegając przypaleniu i kipieniu.
– Opatentowany system grzewczy VarioBoost pozwala kucharzom osiągać pożądane rezultaty nawet o 4 razy szybciej, zużywając przy tym nawet 40 proc. mniej energii niż tradycyjne sprzęty kuchenne. Dzięki wyjątkowej mocy grzewczej temperatura jest utrzymywana na stałym poziomie, a sok nie wydostaje się przy tym z mięsa, co oznacza lepszą jakość potraw i nawet o 17 proc. niższy spadek masy produktu – wyjaśnia Daniel Sielicki, national corporate chef w Rational.
Za pomocą VarioCookingCenter możliwe jest zarówno gotowanie, smażenie, jak i frytowanie. Nie potrzeba dodatkowych sprzętów. Specjalistom z firmy Rational udało sie osiągnąć prosty i jednocześnie imponujacy sposób uzyskania oszczędności czasu, co w szczegóności zauważalne jest na przykładzie gotowania makaronu.
Wielofunkcyjne urządzenie zaprezentowano podczas Targów EuroGastro.
NOWOŚCI GASTRONOMICZNE – LUTY – MARZEC 2019
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <
© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.