Wiosenne menu kiedyś i dziś. Po jakie produkty sięgają szefowie kuchni? Opowiada Marcin Przybysz

Udostępnij artykuł

Produkty odzwierzęce i świeże warzywa są tym, co tradycyjnie pojawiało się na polskich stołach tuż po długim poście. Choć nasi sąsiedzi jeszcze przed Wielkanocą cieszą się wiosną i mięsnymi daniami, dla nas, Polaków, ten okres to powrót mięs, nabiału, ciepła i otwarcie sezonu na nowalijki – komentuje Marcin Przybysz, szef kuchni restauracji Epoka. Co cechowało kulinaria Polaków w tej części roku przed wiekami? I co znajdziemy w nowym, wiosennym menu Epoki?

Post, Wielkanoc i… wiosna!

Zakończenie 40-dniowego postu było przed laty dla Polaków bardzo istotną datą, gdyż wiązało się z wyczekiwanym powrotem do dań mięsnych.

W dawnej kuchni przez cały post Polacy nie jedli mięsa i produktów odzwierzęcych. Szukano alternatyw, którymi stało się popularne przed wiekami oszukiwanie zmysłów. W efekcie na stołach gościł na przykład dorsz z dodatkiem szafranu, który wyglądem przypominał… kurze jaja! Zwyczaje naszych przodków były ekstremalnie różne od tego, co jest bliskie większości z nas, my dziś tego podejścia nie możemy zrozumiećpodkreśla Marcin Przybysz.

Co więcej, kulinaria wielkanocne mogą różnić się również w zależności od miejsca, w którym spędzamy święta. W dawnej Polsce inny żurek spożywano na północy i na południu kraju, na Mazowszu królował zaś… wariant buraczany! Można wskazać również pewne punkty wspólne, jak na przykład jagnięcina, którą serwuje się podczas świąt w Szkocji, Chorwacji, Grecji czy Francji. W Polsce z kolei nie jest ona oczywistym wielkanocnym przysmakiem. Jedne święta i dwa oblicza cywilizacji kulinarnej – podsumowuje szef kuchni restauracji Epoka.

Epokowe menu poświąteczne

Rzodkiewka ze szczypiorem, sałata, pomidor, młoda marchew, a także rzeżucha czy ogórek to smaki od razu kojarzące się Polakom ze świeżością, żywotnością i… wiosną! Ta świeżość zagościła w ostatnim czasie także w kuchni Epoki.

Marcin Przybysz odpowiada, że zgodnie ze staropolską tradycją po poście w mury Epoki powróciło mięso.

Wieje świeżością i budzącą się do życia wiosną. W naszej kuchni goszczą od dawna wyczekiwane karczochy z kwiatami bzu, szparagi, bób i kojarzona za granicą z Wielkanocą  jagnięcina. Dawniej zawsze jadało się to, co w danym momencie roku dawała nam przyroda. Staram się kontynuować podejście do sezonowego wyboru potraw i zachęcam do niego również gości restauracji. W menu degustacyjnym nie tylko podróżujemy po epokach, ale również po porach roku – dodaje Przybysz.

Po postnej karcie, która opierała się na oszukiwaniu zmysłów, zapraszamy na nową odsłonę kuchni Epoki. Już od wtorku, 19 kwietnia, dostępne jest nowe menu, w którym pojawiło się: mięso, ryby, nowalijki i świeże kiełki.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE marzec – kwiecień 2022
>> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione

Opublikowano: 21.04.2022
Aktualizacja: 21.04.2022