Yarsa – kuchnia nepalska w Manufakturze

Udostępnij artykuł

W zabytkowych przestrzeniach rynku Manufaktury w Łodzi działa dziś ponad 20 restauracji oferujących kuchnie z całego świata. W listopadzie do tego grona dołączyła nepalska restauracja Yarsa.

Yarsa- kuchnia nepalska w Manufakturze

W Manufakturze często pojawiają się premierowe koncepty, nieznane wcześniej w Łodzi. Tak jest również i tym razem – restauracja Yarsa, która od połowy listopada funkcjonuje na rynku Manufaktury, jest pierwszą w Łodzi, która serwuje nepalską kuchnię z prawdziwego zdarzenia. Szefowie kuchni to rodowici Nepalczycy, którzy stworzyli menu w oparciu o oryginalne i tradycyjne receptury, głęboko zakorzenione w kulturze tego kraju.

Kuchnia nepalska jest stosunkowo prosta i surowa. Składa się w głównej mierze z warzyw, jednak nie brakuje w niej także dań mięsnych. Łączy ona w sobie elementy kuchni chińskiej oraz indyjskiej. Charakterystycznymi dla niej składnikami są soczewica, ciecierzyca, cebula, imbir, a także szereg aromatycznych przypraw, takich jak czosnek czy garam masala – wyjaśnia Paweł Nowacki, manager restauracji.

Wystrój lokalu ściśle nawiązuje do kultury nepalskiej. Wewnątrz restauracji goście mogą nacieszyć się widokiem dekoracji modułowych odnoszących się do numerologii, systemu gwiezdnego i układu planetarnego, co jest ważnym elementem wierzeń rodowitych Nepalczyków. Oprócz tego w restauracji zobaczymy wiele zdobień wykonanych z ażurów, a także podwieszaną pod sufitem konstrukcję z metalu, przedstawiającą kwiat lotosu, jeden z najważniejszych symboli tej kultury.

Restauracja mieści się w północnej części zabytkowego rynku, między restauracjami Bobby Burger a Pizzerią „Stopiątka”. Ma powierzchnię 161 mkw. O lokalu w Manufakturze inwestorzy marzyli od dawna:

Stworzenie lokalu w Manufakturze było dla nas ważnym celem strategicznym od bardzo dawna, ze względu na fakt, iż jest to centralny i jednocześnie najbardziej prestiżowy punkt miasta, który nieustannie tętni życiem. Mamy tu wiele grup konsumenckich, co ma kluczowe przełożenie na liczbę gości, którzy nas odwiedzają. Manufaktura to wyjątkowe miejsce i trudno ją zastąpić jakąkolwiek inną lokalizacją w mieście. Na jej terenie działają kultowe restauracje, co czyni ją kluczowym punktem na gastronomicznej mapie Łodzi. Lokal w Manufakturze jest zdecydowanie naszą wizytówką, dlatego dołożyliśmy wszelkich starań, aby jak najlepiej sprostać oczekiwaniom naszych gości – dodaje Nowacki.

W najbliższym czasie możemy spodziewać się licznych wydarzeń i akcji promocyjnych, towarzyszących otwarciu restauracji Yarsa w Manufakturze.

Źródło: Manufaktura

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Opublikowano: 29.11.2022
Aktualizacja: 29.11.2022