Zielona Office, Łódź: restauracje i biuro podróży w zabytkowej kamienicy

Udostępnij artykuł
Umowy zostały podpisane, a do remontowanej właśnie Zielonej 6 wprowadzą się najemcy – między innymi Paweł Zyner z restauracją – Anatewka. Koniec remontu i otwarcie kamienicy – latem tego roku poinformował Urząd Miasta Łodzi.

Dla znanego łódzkiego restauratora Zielona 6 to miejsce wymarzone pod restaurację.

W domu, w którym modlił się prawdopodobnie rabin, w domu w którym mieszkał artysta, to tym budynku musi też być dobra dusza dla gastronomii. Myślę, że w wielu innych miastach europejskich, jak w Paryżu czy Wiedniu, wielu restauratorów zazdrościłoby mi tego miejsca. Myślę, że nikt nie będzie miał tak pięknego podwórka restauracyjnego jakie będzie tutaj. Już bym chciał obsługiwać klientów! mówi Paweł Zyner, właściciel restauracji Anatewka.

W kamienicy powstaną dwie restauracje i biuro podróży.

Trudno się nie zakochać w tym miejscu – patrząc na projekty i wizualizacje, stąd moja decyzja o przystąpieniu do przetargu. Wbrew wszystkiemu turystyka nie umarła, jest wiele telefonów od ludzi spragnionych innego funkcjonowania, normalnego wypoczynku, więc będziemy się starać to zabezpieczyćmówi Tomasz Olejnik, właściciel biura podróży Nova Travel.

Te trzy działalności zajmują ponad 520 mkw, czyli 50 proc. powierzchni całej kamienicy. Zajęte jest sześć z 13 lokali.

Choć do oddania budynku po remoncie jeszcze zostało dużo czasu, bo około pół roku, to Zielona 6 ma już 50 proc. wynajętej powierzchni. Bardzo ważne jest, że najemcy, równolegle z trwającą budową, aranżują swoją przestrzeń i mam nadzieję, że z chwilą, gdy będzie budynek oddany do użytku, to dosłownie następnego dnia będą mogli prowadzić swoją działalność, nie czając na ten długi proces związany z dostosowaniem przestrzeni, bo to dzieje się już równolegle – mówi Hanna Zdanowska, prezydent miasta Łodzi.

JUŻ WKRÓTCE
RYNEK DOSTAWCÓW HORECA W POLSCE – RAPORT 2021
>> prosimy kliknąć po szczegóły <<

Umowy z pierwszymi najemcami są już podpisane, mamy wynajęte 50 proc. nieruchomości. Dla nas to jest ogromny prestiż, że taka restauracja jak Anatewka będzie miała swój nowy adres przy Zielonej 6. Ja się bardzo cieszę, że pan Paweł Zyner się na ten ruch zdecydował, tym bardziej, że otworzy tutaj dwie restauracje. Mam nadzieję, że całość budynku zostanie wynajęta jeszcze przed końcem tej inwestycji, który przewidujemy na koniec lata tego roku informuje Tomasz Piotrowski, prezes Łódzkiej Spółki Infrastrukturalnej.

Wynajęty został z budynku frontowego cały parter i pierwsze piętro, a także cała oficyna poprzeczna oraz z oficyny prawej cały parter i prawie całe pierwsze piętro (tu został jeden lokal wolny).

Kolejny nabór planowany jest w lutym lub marcu.

Remont nieruchomości rozpoczął się latem ubiegłego roku a zakończy latem 2021 roku. W kamienicy odnaleziono wiele ciekawych elementów architektonicznych, takich jak polichromie, czy złocone sztukaterie.

Wiele z nich wskazuje na to, że w tej kamienicy wiele lat temu mieszkał ktoś bardzo, bardzo bogaty. Sąsiedztwo z synagogą pozwala przypuszczać, że w kamienicy mógł być rabinat. Natomiast są to tylko przypuszczenia konserwatorów zabytków i osób, które pracują tutaj przy odkrywaniu tych niezwykłych elementów architektonicznychinformuje Natalia Cłapak z ŁSI.

Zielona 6 to jeden z niewielu obiektów, gdzie odnalazło się tak wiele złoconych detali. Rekonstruowane są elementy liczą około 100 lat.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE grudzień 2020
>> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 19.01.2021
Aktualizacja: 19.01.2021