W Akademii Kurta Schellera odbyły się preeliminacje konkursu. Organizatorzy otrzymali wiele zgłoszeń od młodych szefów kuchni z całej Polski. Po weryfikacji wniosków pod względem formalnym oraz przeanalizowaniu receptur, Komitet Wykonawczy pod przewodnictwem Adama Chrząstowskiego, prezydenta Akademii Bocuse d’Or Poland wytypował 8 kandydatów do zmagań w Preeliminacjach.
Bocuse d’Or to bardzo rygorystyczny konkurs, wymagający od kandydatów niezwykłej precyzji, wyjątkowego smaku, zastosowania różnych technik, a przede wszystkim kreatywności. Podejmując rękawicę w tym konkursie, kandydaci muszą być świadomi swoich możliwości i umiejętności, być zdeterminowani i gotowi na ciężką pracę, by zdobyć upragnioną statuetkę. Dlatego pomimo doświadczenia szefów, podczas zmagań w preeliminacjach wyczuwało się ich spore napięcie. W końcu było o co walczyć, wejście do finałowej szóstki jest już nie lada osiągnięciem.
Zawodnicy w ciągu 40 minut mieli do wyserwowania dwa dania, każde w dwóch porcjach. Pierwsze z dań miało być wegetariańskie, do przygotowania, którego można było wykorzystać nabiał (w tym jajka i produkty mleczne). Do wykonania drugiego dania – mięsnego należało użyć co najmniej dwóch różnych elementów polskiej wieprzowiny. Obie kompozycje na talerzu musiały zawierać 50 proc. warzyw, roślin lub ziół.
Zawodników oceniało jury, w skład którego weszli profesjonalni szefowie kuchni, autorytety w świecie gastronomii.
Pierwszego dnia: Drugiego dnia:
– Adam Chrząstowski – Andrea Camastra
– Kurt Scheller – Marcin Soból
– Łukasz Konik – Łukasz Konik
– Mariusz Pieterwas – Maciej Majewski
– Konrad Birek – Patryk Dziamski
Praca jurorów jest niezwykle odpowiedzialna. Poza smakiem i wrażeniami estetycznymi ważne jest, by uchwycić coś wyjątkowego w pracy danego kandydata. Z pewnością tegoroczni zawodnicy podeszli do tematu poważnie i zacne jury miało niełatwe zadanie, ale ostatecznie ogólna punktacja rozwiała wszelkie wątpliwości.
Niestety maksymalnie 6 osób mogło zakwalifikować się do finału polskich eliminacji, które odbędą się w listopadzie tego roku.
Do szczęśliwej szóstki, która zawalczy o najwyższe trofeum zakwalifikowali się (lista wg kolejności alfabetycznej):
– Łukasz Budzik –restauracja Mennicza Fusion, Wrocław
– Ernest Jagodziński –restauracja Autentyk-Kuchnia i ludzie, Poznań
– Jakub Kasprzak – restauracja Sezony
– Krzysztof Nawrocki – restauracja Karczoch, Konstancin-Jeziorna
– Michał Stężalski – restauracja Szara Gęś, Kraków
– Mateusz Suliga – Hotel Uniqus Palace, Kraków
Wszystkim kandydatom serdecznie gratulujemy!
NOWOŚCI GASTRONOMICZNE – KWIECIEŃ 2019
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <
© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.