Badanie Inquiry: Zdrowe odżywianie ważne na 84 proc. Polaków

Już od kilku lat widzimy w Polsce wzrost świadomości społeczeństwa w zakresie zdrowego stylu życia i zdrowego odżywiania. Firma Inquiry postanowiła zbadać, na czym polega zdrowe odżywianie według Polaków oraz jak wygląda ono w praktyce; to już druga edycja badania.

Aż 84 proc. badanych deklaruje, że zdrowe odżywianie jest dla nich ważną lub bardzo ważną kwestią. Można tu  zauważyć zależność od wieku – zdrowa dieta jest ważna dla 89 proc. osób z grupy 55 i więcej lat, a wśród najmłodszych ankietowanych (18-24 lata) – tylko dla 72 proc. Trend związany ze zdrowym  odżywianiem jest także bardziej popularny wśród kobiet i osób z wyższym wykształceniem. Dla ponad połowy tych osób najważniejszą motywacją skłaniającą do  zdrowego odżywania jest zachowanie zdrowia (54 proc.), a co piąta osoba wskazała na dobre samopoczucie. Odchudzanie, kondycja fizyczna czy wygląd były wymieniane znacznie rzadziej, głównie w grupie osób młodych i mężczyzn.

Zdrowe odżywianie jest utożsamiane przez Polaków głównie z jedzeniem dużej ilości warzyw i owoców, unikaniem „chemii” w żywności (konserwantów, polepszaczy smaku) oraz piciem dużej ilości płynów. Nieco rzadziej wskazuje się na ograniczanie spożywania cukru i używek (alkohol, kawa), unikanie żywności przetworzonej, przestrzeganie urozmaiconej diety oraz zwracanie uwagi na jakość wybieranych produktów.

Co ważne, Polacy starają się wdrażać w życie wszystkie swoje wyobrażenia i deklaracje dotyczące zdrowego odżywiania. Na pytanie o sposoby stosowane na co dzień aż 44 proc. osób odpowiedziało, że starają się jeść dużo warzyw i owoców, 41 proc. pije dużą ilość płynów, a 35 proc. unika „chemii” i cukru w pożywieniu. W porównaniu z ubiegłym rokiem badani nieco mniejszą wagę przywiązują do  jakości produktów oraz rzadziej stosują się do zasady 5-6 posiłków dziennie.

Zdrowa dieta z reguły wymaga sporego wysiłku – niemal 40 proc. badanych wskazuje, że utrzymanie zdrowej i zróżnicowanej diety jest dla nich trudne. Podstawową barierą jest jej koszt: panuje powszechna opinia, że zdrowe produkty są o droższe od pozostałych. Duże trudności sprawia także powstrzymanie się od mnogości pokus, tym bardziej, że niezdrowe produkty często są postrzegane jako smaczniejsze. Polacy wskazują również na brak zaufania do producentów zdrowej żywności co do jakości ich produktów oraz na brak informacji, co jest rzeczywiście zdrową żywnością, niemniej odsetek tego typu wskazań spadł w porównaniu z ubiegłym rokiem. Wyraźnie poprawia się też dostępność produktów z tej kategorii, zarówno w sklepach, jak i w gastronomii.

Na propagowanie zdrowego stylu życia duży wpływ mają  internet i telewizja – to właśnie z tych źródeł Polacy korzystają najczęściej, kiedy szukają informacji i porad o zdrowej żywności. Największym autorytetem z dziedziny zdrowej żywności cieszą się wciąż lekarze, dietetycy oraz Instytut Żywności i Żywienia, jednak znaczny wpływ na kształtowanie postaw Polaków mają także znani celebryci – m.in. Katarzyna Bosacka, Karol Okrasa czy Ewa Chodakowska. Właśnie dzięki nim zdrowe odżywianie staje się w ostatnich latach coraz ważniejsze dla naszego społeczeństwa – mówi Agnieszka Górnicka, prezes firmy Inquiry.

O badaniu
Badanie zostało zrealizowane w dniach 15-23 września 2020 r. na reprezentatywnej próbie 2000 dorosłych Polaków metodą CAWI (sondaż online na panelu YouGov).
O Inquiry
Inquiry jest polską agencją badań rynku. Od 2019 r. Inquiry współpracuje z międzynarodową firmą YouGov, będąc jej wyłącznym przedstawicielem w Polsce.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE październik-listopad 2020
>> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.