Badanie Kantar: 74 proc. Polaków stosuje zrównoważoną dietę i spożywa ryby oraz owoce morza

Udostępnij artykuł
Według ostatnich danych pochodzących z Indeksu konsumentów owoców morza (ang. The Seafood Consumer Index) wynika, że już dwie trzecie ludzi wprowadziło zmiany w swojej diecie, aby była ona bardziej zrównoważona i przyjazna dla środowiska. Są to wnioski pochodzące z najnowszego badania przeprowadzonego przez firmę Kantar na zlecenie Norweskiej Rady ds. Ryb i Owoców Morza.

Konsumenci zdają sobie sprawę z zachodzących zmian klimatycznych i posiadają wiedzę
o bezpieczeństwie żywności. Zmieniają swoje nawyki żywieniowe, aby produkty które spożywają były pozbawione dodatków i pochodziły ze zrównoważonych hodowli. Jest to wyraźna wskazówka, że chcemy dokonywać bardziej świadomych wyborów dotyczących jedzenia, a to jeden z ważniejszych kroków ku zrównoważonej diecie – mówi Tom Jørgen Gangsø, dyrektor ds. analizy rynku w Norweskiej Radzie ds. Ryb i Owoców Morza. 

Zrównoważona dieta Polaków

Polacy są na dobrej drodze do zmian żywieniowych i przejścia na bardziej zrównoważoną dietę. Wyniki badań pokazują, że aż 74 proc. polskich respondentów deklaruje, że wprowadziło zmiany
w swojej diecie, jak i rodziny mając na względzie wpływ produkcji żywności na zmiany klimatyczne.

Co ciekawe, zarówno młodzież, jak i osoby starsze doskonale rozumieją potrzebę wprowadzania zmian w swoim codziennym życiu i rozsądnie wybierają produkty, które później lądują na ich talerzach. Z badania wynika, że w grupie wiekowej 20-34 lata aż 71 proc. respondentów przeszła na bardziej zrównoważoną dietę, analogiczna sytuacja ma miejsce również wśród osób w wieku 35-49 lat oraz 50-65 lat.

Można też zauważyć pewną korelację pomiędzy osobami, których jadłospis jest bogaty w ryby i owoce morza a pozytywnym nastawieniem do zrównoważonej diety. Wśród polskich respondentów aż 78 proc. osób spożywa ryby i owoce morza przynajmniej raz w tygodniu i zmieniło już swoje nawyki żywieniowe na bardziej przyjazne dla środowiska.

Mały krok dla człowieka, a wielkie znaczenie dla planety

Zgodnie z definicją Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) zrównoważona dieta charakteryzuje się niskim wpływem na środowisko i przyczynia się do bezpieczeństwa żywności. Jest również odpowiednia pod względem odżywczym i dąży do optymalizacji wykorzystywania zasobów naturalnych. Wystarczą już małe zmiany w codziennych nawykach żywieniowych, aby dieta była odpowiednio zbilansowana.

Jednym ze sposobów jest urozmaicenie menu, oraz wybieranie jak najmniej przetworzonych produktów i włączenie do swojej diety ryb i owoców morza, które pochodzą za zrównoważonych norweskich hodowli. Pozwoli to na większą różnorodność posiłków, co przyniesie korzyści zarówno dla zdrowia oraz środowiska. Ponadto, sięgając po pełnowartościowe produkty dostarczane są do organizmu niezbędne składniki odżywcze, jak np. białko i kwasy Omega-3 zawarte w rybach, które są ważne dla właściwego zdrowia fizycznego i psychicznego oraz wsparcia odporności.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 28.10.2020
Aktualizacja: 28.10.2020