Branża gastronomiczna wspiera seniorów i służbę zdrowia

Udostępnij artykuł
[TYLKO U NAS] Od 14 marca restauracje mogą oferować swoim gościom posiłki tylko w opcji na wynos lub z odbiorem osobistym. Mimo trudnej sytuacji, związanej rozprzestrzenianiem się koronawirusa, lokale z całej Polski postanowiły okazać wsparcie dla osób starszych, które są w grupie największego ryzyka oraz pracowników szpitali. W ramach akcji oferują darmowe posiłki. Newsy związane z tą inicjatywą można śledzić dzięki hashtagowi #gastropomaga.

Jednym z pierwszych lokali, który zainicjował wsparcie dla służby zdrowia była gdyńska Muszla. Lokal dostarcza posiłki dla SOR-u Szpitala Miejskiego.

Naszych problemów nie da się nawet w części porównać do tego, z czym zmaga się teraz służba zdrowia. Dlatego w związku z zamknięciem lokali gastronomicznych postanowiliśmy wykorzystać nasze możliwości tak, żeby chociaż trochę pomóc w tych trudnych chwilach: od dziś, codziennie lekarze i personel szpitala mogą od nas za darmo dostać pizzę (na razie umówiliśmy się na 10 szt.), tak żeby mogli się szybko (i smacznie) posilić! Wiemy, że na takie rzeczy, jak przygotowanie jedzenia po prostu nie mają czasu; żeby zminimalizować ryzyko, jedzenie będzie gotowe i odbierane u nas przed lokalem, rozmawialiśmy w tej sprawie z Ordynatorem Izby Przyjęć Szpitala Miejskiego w Gdyni i podobno taka pomoc jest bardzo potrzebna, nie tylko tam! Zachęcamy więc też pozostałe restauracje: jeśli macie zapasy i możecie jakkolwiek pomóc, dołączcie do nas i podzielcie się – zachęcili za swoim profilu na Facebooku.

Do akcji dołączyli też m.in.: Zaufajni Food & Cocktail Bar, Raban – Asian Street Food, Kreatywna Cafe, Monte Verdi Ristorante, Mi Casa, Burgery Nocą, Przystanek Zupa, Restauracja Kulka, które zaoferowały jedzenie na dowóz dla punktów medycznych w Gdyni.

Makarun spopularyzował hashtag #WzywamPosilki. Maka postanowiła wykorzystać swoje możliwości i w ramach akcji zawiozła dania do jednego z krakowskich szpitali, aby Ci którzy stoją na “głównym froncie” walki z chorobą, mogli się szybko, zdrowo i smacznie posilić.

Migawka Cafe z Raciborza poinformowała, że front lokalu będzie zamknięty do odwołania, zachęcając do wsparcia osób starszych.

Od poniedziałku na razie działamy na kuchni z akcją zadzwoń i odbierz lub zadzwoń a my dowieziemy. Więc śmiało, proszę powiedźcie znajomym o tym. Dodatkowo jest akcja, jeżeli macie osoby starsze lub potrzebujące w swoim sąsiedztwie. Dajcie znać, piszcie do nas, będziemy również gotować dla nich posiłki za darmo i je dostarczymy, my lub osoby które chcą nam w tym pomóc. Pamiętamy wielką solidarność raciborzan podczas powodzi. Razem damy radę – zachęcono na Facebooku.

Z podobną inicjatywą wyszła sieć Tutti Santi, która dostarczy posiłki dla personelu szpitalnego SOR w Kaliszu, Poznaniu, Lubinie i Gorzowie Wielkopolskim, gdzie realizowane są bezkontaktowe dowozy. Pizzerie Tutti Santi, które zostały chwilowo zamknięte (Warszawa i Kielce), dostarczą nasze zapasy do oddziałów Caritasu i parafii w celu przekazania ich seniorom i osobom potrzebującym – czytamy w informacji opublikowanej w mediach społecznościowych.

Jak ktoś jest lekarzem lub pielęgniarką, pracuje w ekipie karetki albo w jakikolwiek sposób jest na pierwszej linii w służbie zdrowia i po ciężkiej pracy zjadłby ramen to w tym tygodniu zapraszamy do lokalu na Chmielną w odbiorze osobistym dowolny ramen w dowolnej opcji za darmo – oferuje warszawskie Yatta Ramen.

W akcji biorą udział także m.in: U Kucharek z Lublina, Pizza Napoli z Gdańska, Futu Sushi z Białegostoku, Kaliszfornia z Kalisza, Krowarzywa, Whiskey in Jar Poznań.

Na portalu zrzutka.pl zorganizowano także akcję #posilekdlalekarza. Inicjatorami wpłacania pieniędzy są Spontaniczny Sztab Obywatelski, Stowarzyszenie Niskie Składki, Fundacja Otwarty Dialog, ze wsparciem Patryka Wachowca (FOR).

Jeśli posiadają Państwo informacje o kolejnych lokalach, które dołączyły do akcji, prosimy o kontakt pod adresem e-mail: m.kaszuba@brogb2b.pl

RYNEK DOSTAWCÓW HORECA W POLSCE – RAPORT 2020
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 16.03.2020
Aktualizacja: 16.03.2020