Już blisko 350 osób zainwestowało w nowy browar, który powstaje w miejscowości Rumianek koło Poznania. Po miesiącu trwającej nadal emisji crowdfundingowej spółka zgromadziła 40 proc. celu oferty akcji, który wynosi 4,18 mln zł. Pierwsze piwa zostaną uwarzone we wrześniu 2021 r.
W gminie Tarnowo Podgórne w powiecie poznańskim ruszyła budowa zakładu Browar Za Miastem, który będzie w stanie produkować 30 tys. hektolitrów piwa. To około 6 mln butelek rocznie.
Patent na innowacje
W browarze spółka będzie warzyć piwa rzemieślnicze według autorskich receptur. Wśród nich znajdą się piwa produkowane w oparciu o nowatorską technologię z wykorzystaniem surowców zaliczanych do kategorii tzw. „Superfood”.
Innowacja polega na zastąpieniu tradycyjnie wykorzystywanego słodu jęczmiennego niesłodowanymi zbożami i pseudozbożami, jak orkisz, amarantus czy komosa ryżowa. W rezultacie będziemy warzyć piwa o wyższej zawartości minerałów, witamin i aminokwasów – mówi Marek Wziątek, współzałożyciel i wiceprezes spółki Browar Za Miastem.
Browar Za Miastem opracował technologię we współpracy z Politechniką Łódzką i zgłosił do ochrony patentowej.
Według opinii fachowców jest ona wyjątkowa w skali świata. Na nasze nowe, innowacyjne piwa już czekają odbiorcy w Europie Zachodniej, USA i Azji – dodaje Marek Wziątek.
Fundamenty pod piwny biznes
Projekt technologiczny browaru został stworzony przez głównego piwowara spółki, Piotra Stacheckiego, który piwa warzy zawodowo od 40 lat. Uczestniczył też w budowie i rozbudowie kilku innych browarów. Za stronę architektoniczną, tj. koncepcję obiektu, projekt budowlany i projekt wykonawczy odpowiedzialna była pracownia Ind Design Dzierżyński Wytyk Sp. J. Budowa została podzielona na dwa główne etapy.
RYNEK GASTRONOMICZNY W POLSCE RAPORT 2020
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <
Zakończone zostały prace ziemne oraz podbudowa budynku, a w tej chwili przygotowywane jest zbrojenie fundamentów. Stan surowy otwarty będzie gotowy na przełomie roku 2020 i 2021. Już po zakończeniu pierwszego etapu inwestycji, tj. jesienią 2021 roku obiekt będzie w pełni wyposażony i zdolny do produkcji do 10 tys. hektolitrów piwa rocznie.
Do września 2021 roku w browarze znajdzie się: warzelnia, 20 zbiorników fermentacyjno-leżakowych, pasteryzator przepływowy i linia do rozlewu w butelki. Nasz zakład będzie jednym z niewielu browarów rzemieślniczych, które mają tak nowoczesny sprzęt, jak wirówka do piwa i dobrze wyposażone laboratorium produkcji. Dzięki temu piwo będzie smaczniejsze, o wyższej jakości – wyjaśnia Tomasz Brycki, współzałożyciel i prezes spółki Browar Za Miastem.
Pierwsze piwo zostanie uwarzone już w III kwartale 2021. Po zakończeniu budowy browar będzie rozlewał piwo w butelki i kegi. W drugim etapie planowane jest zwiększenie mocy produkcyjnych przez zakup kolejnych tanków fermentacyjno-leżakowych. Planowany jest także zakup linii do puszkowania. Tuż po otwarciu w browarze powstanie sklep z piwem i upominkami. Projekt zakłada również zastosowanie instalacji fotowoltaicznej dla oszczędności energii.
Wspólnicy do warzenia piwa
Całkowita wartość inwestycji w nowy zakład Browaru Za Miastem wyniesie 8,8 mln zł.Fundusze na budowę obiektu oraz urządzenia produkcyjne w kwocie ponad 2 mln zł pochodzić będą ze środków własnych.
W 2018 roku zdobyliśmy dotację unijną o wartości 1,85 mln zł, a umowę o dofinansowanie z BGK podpisaliśmy na początku 2019 roku. Mamy także zawartą umowę o kredyt inwestycyjny, który pokryje część inwestycji – wyjaśnia Tomasz Brycki.
Dodatkowe środki w kwocie 4,18 mln zł Browar Za Miastem chce zgromadzić przez emisję akcji promowaną w kampanii crowdfundingowej na platformie Crowdway.pl. Minimalna wartość inwestycji dla inwestorów indywidualnych to 330 zł. Oprócz benefitów crowdfundingowych, jak zniżki i gadżety, nowi akcjonariusze wezmą też udział w uroczystym otwarciu browaru.
Rentowność w 3 lata i apetyt na więcej
Browar Za Miastem działa od początku 2017 roku. Obaj założyciele Tomasz Brycki i Marek Wziątek, przepracowali około 20 lat w branży piwnej, w tym w Kompanii Piwowarskiej. Tomasz jest m.in. twórcą takich marek, jak Żubr i Dębowe. Zarządzał też marką Tyskie. Marek zarządzał marką Żubr i przyczynił się do jej sukcesu rynkowego.
Spółka warzy zarówno europejską klasykę (np. pilsner, pszeniczne), jak i piwa nowej fali (np. APA, Black IPA). Ich nazwy kojarzą się z miłym nastrojem i wypoczynkiem, np. Święty Spokój, Długi Weekend czy Dzień Wolny. W ciągłej sprzedaży ma kilkanaście gatunków piwa, które dostępne są w ponad 2 000 punktów sprzedaży, w tym w sieciach handlowych: Auchan, Carrefour, Duży Ben, Intermarche, Kaufland, Lidl, Stokrotka.
W 2019 roku Browar Za Miastem sprzedał 4 tys. hektolitrów piwa i zanotował 3,3 mln przychodów. Rok do roku sprzedaż wzrosła o 50 proc. (ilościowo i wartościowo). W drugiej połowie 2019 r., firma osiągnęła rentowność.
Plan na ten rok to 4 mln zł przychodów. Już w 2025 planujemy osiągnięcie rocznej wartości sprzedaży 15 mln zł i ponad 3,6 mln zł zysku netto. Od 2022 roku zamierzamy wypłacać dywidendę w przedziale od 50 do 100 proc. zysku netto – zapowiada Tomasz Brycki.
© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.