Czy franczyza to dobry pomysł na biznes?

Udostępnij artykuł
To między innymi jedno z pytań, które w cyklu webinarów o przyszłości gastronomii Gasto OdNowa stawia swoim gościom Grzegorz Łapanowski. Tym razem rozmawia z dr Martą Ziółkowską z SGH – specjalistką od franczyzy na rynku polskim i międzynarodowym oraz Wojciechem Goduńskim, multifranczyzodawcą, z niezwykle szerokim portfolio marek gastronomicznych, takich jak Biesiadowo, Amoro Pomodoro, Speedy Romano.
Gastrobiznes po pandemii

Sytuacja pandemiczna i związany z nią szereg lockdownów z branżą gastro obeszły się dość brutalnie. Zaowocowało to między innymi zamknięciem wielu lokali i rozproszeniem wykwalifikowanego personelu, a nieraz i migracją do innych branż. Ale nie można o tym zapomnieć, że każdy kryzys to też nowe szanse. Jak z nich korzystać, na czym się skupić, jakie trendy rynkowe wdrożyć i czy franczyza jest jednym z nich –  to tylko przykłady tematów, które w cyklu webinarów „Gastro OdNowa. Rozmawiamy o przyszłości gastronomii” prowadzący porusza ze ekspertami.

Eksperckie podejście

Zaproszeni goście odpowiadają na pytania nurtujące większość przedsiębiorców stojących u progu swojego pierwszego biznesu. Dr Marta Ziółkowska, wykładowczyni SGH specjalizująca się we franczyzach wielokrotnie podkreśla, że jest to gotowy pomysł na biznes, ale jak każdy, ma też kilka ograniczeń, których należy być świadomym przed rozpoczęciem działalności. Drugi z zaproszonych do programu gości, Wojciech Goduński ma kilkanaście lat doświadczenia w branży gastronomicznej, choć jak sam twierdzi, nie potrafi zrobić pizzy. Tłumaczy, jakie działania należy podjąć, by jak najszybciej zacząć zarabiać na inwestycji oraz udziela cennych wskazówek dla stawiających pierwsze kroki zarówno jako franczyzobiorca jaki i restaurator.

Wartościowy przekaz i lekkie podejście

Spotkania z ekspertami mają charakter luźnej rozmowy. Pałeczkę prowadzącego, jak w dotychczasowych odcinkach, trzyma Grzegorz Łapanowski – kucharz, edukator, osobowość medialna. Zaskarbił sobie sympatię fanów, między innymi prowadząc polską „Top Chef”. Wszystkie odcinki webinaru można obejrzeć bezpłatnie na stronie gastroodnowa.pl – wystarczy zgłosić zainteresowanie, rejestrując się przez formularz na stronie.  Organizatorem webinaru „Gastro OdNowa. Rozmawiamy o przyszłości gastronomii” jest firma Stalgast, która od 30 lat wspiera przedstawicieli branży gastronomicznej, zarówno oferując wysokiej klasy sprzęt, jak i organizując szkolenia i dzieląc się własną wiedzą biznesową.

Artykuł powstał we współpracy z Stalgast.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 22.12.2021
Aktualizacja: 21.12.2021