Dezynfekcja w gastronomii: 10 obszarów, na których trzeba ją przeprowadzić

Restauracje mimo że z ograniczeniami, to już w poniedziałek będą mogły zacząć przyjmować gości. W tym trudnym czasie, trzeba będzie przywiązać jeszcze większą wagę do kwestii czystości i higieny, a przede wszystkim dezynfekcji. Nie będzie to możliwe bez zastosowania odpowiednich preparatów, a także przeszkolenia personelu w tej kwestii.

Mycie i dezynfekcja niezbędne

Obydwa elementy są nieodłączne dla zachowania odpowiedniej higieny. Dezynfekcja powoduje redukcję drobnoustrojów chorobotwórczych takich jak grzyby, bakterie czy wirusy. Przed przystąpieniem do tego procesu należy oczyścić obszar, w ciepłej wodzie (około 45°C) z dodatkiem detergentu. Po usunięciu zanieczyszczeń przechodzimy do dezynfekcji.

Jakie obszary należy regularnie poddawać dezynfekcji?

  • stoły,
  • krzesła,
  • dozowniki serwetek jednorazowych,
  • blaty robocze na zapleczu,
  • klamki i drzwi,
  • podłogi,
  • zlewy na zapleczu,
  • umywalki oraz toalety,
  • kuchenki,
  • lodówki oraz chłodnie.

Jak dezynfekować poszczególne obszary w gastronomii?

Stoły i krzesła – w tym przypadki najlepiej wybierać preparaty bezpieczne, ale i skuteczne, np. DEZOFast, którego użycie jest niezwykle łatwe, wystarczy spryskać powierzchnię preparatem i rozprowadzić go przy użyciu ściereczki. Dezynfekcję należy przeprowadzać w rękawiczkach ochronnych.

Blaty robocze – w tym przypadku postępujemy podobnie, najpierw warto usunąć ewentualne zanieczyszczenia, następnie również spryskujemy obficie powierzchnię i rozprowadzamy preparat za pomocą ściereczki.

Klamki, drzwi, zlewy, kuchenki, umywalki, toalety – tutaj również sprawdzi się  preparat DEZOFast, który może być stosowany na każdą powierzchnię wodoodporną.

Podłogi – ich dezynfekcja powinna odbywać się przy zastosowaniu preparatu skoncentrowanego, który rozcieńczamy w odpowiednich proporcjach.

Dlaczego warto stosować Clinex DEZOFast?

W ostatnim, trudnym dla nas wszystkich czasie, walki z koronawirusem, szczególną uwagę przywiązujemy do dezynfekcji. Jednak w gastronomii musimy chronić się też, np. przed drobnoustrojami.  

W tym przypadku niezwykle ważne jest, aby sięgać tylko po profesjonalne, przebadane środki takie jak np. DEZOFast marki Clinex. To produkt, który pozwala usunąć zabrudzenia, a także skutecznie dezynfekuje powierzchnie. Skutecznie radzi sobie z grzybami, bakteriami, wirusami, co potwierdzają liczne badania. Zastosowanie DEZOFast na najbardziej narażone obszary w gastronomii pozwoli zapewnić wysoką higienę i bezpieczeństwo zarówno pracowników, jak i klientów.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.