Ładowanie Wydarzenia

« Wszystkie Wydarzenia

  • To wydarzenie minęło.

Fine Dining Week

28 sierpnia 2019 - 11 września 2019

To już siódma edycja jednego z najbardziej wyczekiwanych wydarzeń kulinarnych w Polsce. Nadchodzący Festiwal potrwa od 28 sierpnia do 11 września i odbędzie się w jedenastu miastach, w tym premierowo w Szczecinie. Szefowie kuchni z najlepszych restauracji w kraju, zaserwują gościom 5-daniowe menu degustacyjne w cenie 129 zł za osobę. Rezerwacji można już dokonywać za pośrednictwem strony www.FineDiningWeek.pl. Nowości Gastronomiczne, Świat Hoteli i portal Horecanet.pl objęły wydarzenie patronatem medialnym.

Wydarzenie numer jeden polskiej sceny finediningowej gromadzi doskonałe restauracje z całego kraju. W tej edycji będą to najlepsze adresy z Warszawy, Krakowa, Wrocławia, Śląska, Łodzi, Trójmiasta, Poznania i Szczecina. Wystarczy wymienić: Filipa 18 (Kraków), Grape (Wrocław), ISTO (Silesia), Sztuczka (Gdynia), Powidok (Łódź), The Time (Poznań), Concept 13 (Warszawa) by ocenić, że festiwal zaspokoi najbardziej wymagających gości. W tej edycji zadebiutują m.in.: Restauracja Warszawska (Hotel Warszawa), Słona Woda (Sopot), Tabu (Łódź). Restauracje uczestniczące w Festiwalu nagradzane są m.in. rekomendacjami Michelin czy Gault&Millau. W tej edycji nie zabraknie również wydarzeń towarzyszących, ogłaszanych stopniowo w trakcie trwania Festiwalu, wśród nich m.in. wyjątkowego menu w warszawskiej restauracji Senses 1*.

Nadchodząca edycja to celebracja najwyższej jakości, starannie wyselekcjonowanych produktów – od lokalnych dostawców, ekologicznych, często certyfikowanych. Szefowie zaprezentują je w sezonowym menu, skomponowanym specjalnie na Fine Dining Week. Pięć dań zapewni gościom wielozmysłowe doświadczenie na najwyższym poziomie.

– Cieszymy się, że goście coraz częściej otwierają się na nowe doświadczenia restauracyjne. Po dwóch latach działalności, festiwal stał się najpopularniejszym wydarzeniem sceny fine dining w Polsce i na świecie, które z każdą edycją rośnie w siłę. Zimą przekroczyliśmy magiczny wynik 10 000 gości w jednej edycji. Teraz liczymy na 13 000 – mówi organizator festiwalu, Paweł Światczyński.

Stoliki można rezerwować od 9 sierpnia, aż do przedostatniego dnia wydarzenia, czyli 10 września. System rezerwacji pozwala na pełne wpisanie się festiwalu w ideę zero waste. Każdego dnia restauracje otrzymują od organizatorów informację o liczbie gości wraz z wybranym przez nich menu na kolejny dzień. Dzięki temu szefowie kuchni mogą zaplanować zakupy, odpowiadające zapotrzebowaniu. Marnowanie jedzenia jest więc ograniczone do minimum. To podejście to naturalna kontynuacja misji #SzanujJedzenie, zapoczątkowanej wiosną tego roku, podczas wizyty Massimo Bottury w Polsce. Jeden z najsłynniejszych szefów kuchni na świecie, wspólnie z marką Grundig, jest twórcą idei #RespectFood.  

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Szczegóły

Początek:
28 sierpnia 2019
Koniec:
11 września 2019
Kategoria Wydarzenie:
Wydarzenie Tagi:
, ,