Gault&Millau Polska zawiesza ocenianie restauracji. Jest nowy projekt

Specjalne czasy wymagają specjalnych działań. Analizując sytuację rynkową Gault&Millau podjęło trudną, acz zdaniem zespołu konieczną decyzję o zaprzestaniu publikacji przewodnika zarówno w tym, jak i w przyszłym roku. Ocenianie kogokolwiek w tym momencie byłoby głęboko niesprawiedliwe i zaprzeczałoby idei, która przyświecała twórcom podczas wprowadzania Przewodnika do Polski – budowania i promowania polskiej gastronomi – mówi Justyna Adamczyk, redaktor naczelna Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska.

Z uwagą obserwujemy rynek nie tylko w Polsce, ale także innych krajach gorąco kibicując szefom kuchni, restauratorom i hotelarzom. Mijające miesiące pokazały brawurę i determinację, ale także bezsilność i obawę. A przede wszystkim potrzebę znalezienia rozwiązań dla problemów, ale także zagospodarowania możliwości, które wykreował COVID – mówi Justyna Adamczyk.

Podjęto decyzję o połączeniu zasobów, energii i kompetencji tworzących polską edycję Gault&Millau oraz Taste Masters z firmą doradczą VDG International dla utworzenia kompleksowego doradztwa dla branży HoReCa. Tak powstał reCOVER – program wspierania i rozwoju branży restauracyjno – hotelarskiej.

W ciągu ponad 20 lat mojej pracy w doradztwie biznesowym przeżyłam kilka kryzysów rynkowych. Nauczyły mnie, że każdy kryzys należy rozpatrywać przede wszystkim w kategoriach szansy, nie jedynie zagrożenia. To moment, który sprzyja odcinaniu słabszych gałęzi przy jednoczesnym śmiałym budowaniu stabilniejszych, nowoczesnych struktur. A obecna sytuacja nie tylko sprzyja, ale wręcz wymaga prowadzeniu takich działań. I w tym procesie powinniśmy, możemy i potrafimy wspierać branżę – mówi Justyna Adamczyk.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE
kwiecień-maj 2020
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

ReCOVER ma łączyć doświadczenie dwóch dekad prowadzonych z sukcesem projektów doradztwa strategicznego i personalnego, najlepsze światowe praktyki oceny i audytów restauracji i hoteli z wiedzą cenionych ekspertów branży. Takie połączenie stworzyło kompleksową paletę usług szkoleniowych, audytorskich i doradczych. Zespół będzie wspierać restauracje i hotele w opracowaniu lub dostosowaniu strategii, ocenie jakości świadczonych usług oraz szkoleniu zespołów.

Do tej pory mogliśmy jedynie oceniać, zachowując w tajemnicy metodologię i efekty inspekcji. Zaprzestając czasowo oceny dajemy sobie możliwość otwartego dzielenia się wiedzą. Będę mogła w pełni odpowiedzieć na zadawane przez lata pytania o szczegóły oceny i zindywidualizowany raport poinspekcyjny. Ponadto, łącząc siły z autorytetami branży tworzymy unikalną, kompleksową ofertę doradczą – opowiada Justyna Adamczyk.

Aby zapewnić najwyższy poziom profesjonalizmu i dostępu do wiedzy i kompetencji prace reCOVER wspierać będą dwie Rady Programowe: Branżowa i Biznesu. Wzorem najlepszych uczelni i firm doradczych na świecie, zgromadzono najtęższe umysły świata HoReCa oraz wybitne postaci biznesu związanego z branżą hospitality. Celem jest wspólne ustalanie kierunków programowych i zasilanie branży zasobami najwyższej klasy wiedzy i kompetencji. Efekty obrad będą publikowane w postaci ogólnodostępnych raportów, zaś najciekawsze narzędzia, techniki i trendy wzbogacą program szkoleń oraz opracowywane przez Konsultantów strategie.

Uzupełnieniem reCOVER będzie program telewizyjny, prezentujący paletę rozwiązań biznesowych dla restauracji i hoteli i kreujących najciekawsze, sprawdzone trendy ze świata.

Nieocenionym wsparciem projektu są Partnerzy biznesowi, którzy stają się mecenasami czynnie wspierającymi działania zespołu reCOVER i walnie przyczyniający się do rozwoju branży i kreowania nowych standardów. Dzięki współpracy z nimi program otrzyma wsparcie merytoryczne i finansowe, aby jak najszersza rzesza restauracji i hoteli mogła skorzystać z usług audytów, szkoleń i doradztwa strategicznego.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.