Ikea wprowadza roślinne klopsiki

Udostępnij artykuł
Mają ten sam smak, wyglądają tak samo, ale zadowolą najbardziej wymagających wegan. Alternatywa klasycznego dania będzie dostępna już od 1 sierpnia br.

Drużyna klopsików powiększa się o nową, bardziej zrównoważoną alternatywę dla klasycznych kulek. Klopsiki roślinne powstały z myślą o miłośnikach mięsnego smaku. Stanowią alternatywę dla osób, które chcą zatroszczyć się o planetę i ograniczyć spożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego, jednoczenie nie rezygnując z przyjemności ich jedzenia.

Dzięki składnikom takim, jak białko z żółtego grochu, owies, jabłka, cebula i ziemniaki udało się odtworzyć kultowy produkt Ikea w taki sposób, by stał się bardziej zrównoważoną opcją dla wielu miłośników klopsików. Nowa wersja nie tylko wygląda jak mięso, ale i smakuje jak mięso – a przy tym jest w 100 proc. roślinnym produktem.

Kierując się wizją tworzenia lepszego codziennego życia dla wielu ludzi, Ikea chce inspirować do wprowadzania bardziej zrównoważonych nawyków żywieniowych i stylu życia, który ma pozytywny wpływ na ludzi oraz planetę. W Ikea każdego roku sprzedaje się 1 miliard mięsnych klopsików na całym świecie. Wyobraźmy sobie, że chociaż część z nich zastąpimy ich roślinną wersją. Tym samym znacznie zmniejszy się wpływ na środowisko. Dodanie klopsików roślinnych do oferty przyczynia się również do spełnienia ambicji Ikea, aby w 2030 roku stać się biznesem neutralnym klimatycznie. Ślad ekologiczny nowych klopsików wynosi zaledwie 4 proc. klasycznej, mięsnej wersji.

Pragniemy ograniczyć sprzedaż klopsików mięsnych na całym świecie, aby zmniejszyć wpływ działalności gastronomicznej Ikea na klimat. Dzięki nowej propozycji możemy teraz zaoferować miłośnikom mięsa bardziej zrównoważoną alternatywę – bez rezygnowania ze smaku, który tak wielu pokochało. Wierzymy, że nasze przyjazne dla planety roślinne klopsiki skradną serca niejednego mięsożercy!wyjaśnia Małgorzata Bochenek, dyrektor ds. rozwoju biznesu Ikea Retail.

Połączenie dobrego smaku i troski o planetę spotyka się z entuzjastycznym przyjęciem przez konsumentów. Rośnie liczba osób, które chętnie sięgają po produkty oparte na roślinnych składnikach. W polskiej ofercie Ikea Food można już znaleźć m.in. wege hot dogi, które pojawiły się w sprzedaży w sierpniu 2018 roku, a obecnie już co 10 sprzedawany hot dog jest wege. Ogromną popularnością cieszą się również wegańskie lody truskawkowe czy kultowe warzywne klopsiki, które dołączyły do drużyny już 5 lat temu w 2015 roku, a ich roczna sprzedaż przez Ikea Food w Polsce osiąga nawet 340 tys. porcji w różnych odsłonach.

Teraz marka robi krok dalej i przedstawia zrównoważony produkt, który pogodzi miłośników mięsa i diety roślinnej, z korzyścią dla planety.

W restauracjach IKEA klopsiki roślinne podawane będą z puree ziemniaczanym, groszkiem, roślinnym sosem pieczeniowym i borówką – danie wegańskie w cenie 9,99 zł. Dodatkowo,
w sklepiku szwedzkim znajdziemy je pod nazwą „HUVUDROLL klopsiki roślinne, mrożone”
w opakowaniu 500 gram i cenie 15,99 zł. Nowość dostępna będzie już od 1 sierpnia br.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE
kwiecień-maj 2020
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.


Opublikowano: 16.07.2020
Aktualizacja: 16.07.2020