Jak oczyszczać powietrze w restauracji i hotelu w dobie koronawirusa?

Udostępnij artykuł
Przyszło nam żyć w nowych czasach. W powietrzu, którym oddychamy rozprzestrzenia się wirus paraliżujący świat i jego gospodarkę. Nagle prozaiczne czynności, typu wyjście do sklepu – stały się zagrożeniem.

Covid-19 przeorganizował naszą rzeczywistością, a my nadal uczymy się jak bezpiecznie przetrwać. Jak współegzystować z niewidzialnym wrogiem? Z rozrzewnieniem wspominamy czasy koncertów, szaleństw na basenie, wyjścia do teatru i kina. Tkwimy w zawieszeniu  i pytamy: kiedy poczujemy się bezpiecznie wsiadając do autobusu albo stojąc w kolejce do kasy w sklepie, kiedy spokojnie zabierzemy dzieci na basen? Jest wiele niewiadomych, natomiast jedno jest pewne – wirus odebrał nam poczucie beztroski w kontaktach międzyludzkich. Każde kichnięcie za naszymi plecami  sprawia, że zaczynamy się zastanawiać. Dociera do nas, że przecież wciągamy do płuc powietrze, w którym mogą się unosić zarazki, zwyczajnie boimy się o siebie i naszych bliskich. Choć staramy się żyć normalnie, eliminować zagrożenia z naszego otoczenia – towarzyszy nam świadomość, że nie jesteśmy bezpieczni.  Po ludzku boimy się perspektywy, tego, że jedno  kichnięcie sparaliżuje nas i całe nasze środowisko na dwa tygodnie. Przyzwyczailiśmy się do noszenia maseczek, do nieustannego mycia i odkażania rak, ale nie zmienia to faktu, że wokół nas, w powietrzu mogą unosić się wirusy.

Jak pozbyć się intruza z najbliższego otoczenia?

Odpowiedzią jest profesjonalny oczyszczacz powietrza, który nie tylko filtruje, ale eliminuje wszelkie drobnoustroje.

 W odpowiedzi na potrzeby konsumentów – firma Venture Industries  zaprojektowała przenośny hybrydowy oczyszczacz powietrza – LAUTUS.

Na etapie wstępnych badań nad produktem, zostały przeanalizowane dostępne na rynku komponenty i technologie dedykowane do usuwania z powietrza wirusa COVID-19. W efekcie do produkcji została skierowana hybryda łącząca w sobie zalety wyspecjalizowanych filtrów HEPa, lapy UV-C oraz materiałów uniemożliwiających długą żywotność wirusa.

Wspomniane urządzenie zostało wyposażone  w wewnętrzny system filtracyjny (3 etapy filtracji):

  • Wstępnego w klasie G4 – zatrzymującego pyły i kurze przed dostaniem się do urządzenia
  • Pośredniego H13 – filtry tej klasy są w stanie zatrzymywać bakterie
  • Końcowego H14 – zapewnia 99,995 proc. skuteczność filtracji. Jest w stanie zatrzymać cząstki rozmiarów wirusa
Bezpiecznie, higienicznie  i… mobilnie

Całość zamknięto w łatwej do utrzymania w czystości, białej, prostopadłościennej obudowie z oświetleniem bocznym LED. Wspomniane oświetlenie sygnalizuje prace działania lampy UV-C znajdującej się w zamkniętej komorze filtracyjnej pomiędzy filtrami HEP’a. Funkcją wspomnianej lampy jest przyśpieszenie rozkładu wirusów osiadających w filtrach, zwiększając przy tym komfort i bezpieczeństwo użytkownika. Na wlocie do urządzenia oraz pomiędzy filtrem pośrednim i końcowym zaprojektowano przegrody wykonane z miedzi. Decyzja ta została podjęta na bazie dostępnych publikacji naukowych, w których miedź przedstawia się jako materiał na którym wirus utrzymuje się najkrócej względem innych metali i ich stopów.

Urządzenie zaprojektowano w dwóch wersjach LAUTUS 50 oraz LAUTUS 100. Pierwsza, mniejsza wersja urządzenia zapewnia filtrację powietrza o wydajności 450 metrów sześciennych (pomieszczenie do 40 metrów kwadratowych) większy odpowiednik daje możliwość filtracji na poziomie 800 metrów sześciennych (pomieszczenie do 65 metrów kwadratowych).

Od razu gotowy do pracy

Nowy oczyszczacz jest gotowy do pracy, wystarczy ustawić go w pomieszczeniu i włączyć zasilanie. Wbudowany potencjometr pozwala na czteropoziomową regulację wydajności.

Inteligentny system diagnostyki wewnątrz urządzenia informuje użytkownika o stanie zabrudzenia filtrów oraz o prawidłowym funkcjonowaniu. LAUTUS można zaliczyć do tzw. urządzeń bezobsługowym, jedynymi czynnościami wykonywanymi przez użytkownika poza włączeniem i wyłączeniem jest okresowe czyszczenie filtra wstępnego G4. Wystarczy go wyjąć i odkurzyć.

W momencie, kiedy filtr ulegnie zabrudzeniu urządzenie zasygnalizuje to migająca diodą. Nie zatrzyma się jednak od razu pozostawiając użytkownika bez odpowiedniej filtracji. Wentylator zwolni swoje obroty informując użytkownika, że ma 12h na wyczyszczenie filtra, w przeciwnym razie oczyszczacz się wyłączy.

Dzięki swojej kompaktowej obudowie i zestawowi kół montowanych do podwozia urządzenia, możliwy jest jego swobodny transport w obrębie całego lokalu. Neutralny design powoduje, że łatwo wtapia się w otoczenie, nie zaburzając harmonii pomieszczenia. Wygłuszenie obudowy nowoczesnym materiałem umożliwia cicha pracę  urządzenia przy zachowaniu wysokiej wydajności (np. przy pomieszczeniu wielkości 40 m, trzy pełne filtracje powietrza na godzinę).

LAUTUS to urządzenie dzisiejszych czasów zapewniające bezpieczeństwo i komfort Tobie i Twojemu najbliższemu otoczeniu.

Tekst powstał we współpracy z Kamilem Szatkowskim z działu technicznego Venture Industries.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 18.08.2020
Aktualizacja: 17.08.2020