Jak zadbać o dobrą wentylację w restauracji?

Udostępnij artykuł
Dobra atmosfera w pracy – czasem nabiera dosłownego znaczenia. Szczególnie wiedzą o tym osoby, które swoje zawodowe życie związały z gastronomią. Godziny spędzone w kuchni, zaparowane sprzęty i okulary, ekstremalne warunki w czasie upałów – to często codzienność kucharzy, cukierników czy piekarzy. 

Odpowiednio dobrana wentylacja  zapewnia nie tylko spadek temperatury w kuchni, ale również sprawne odprowadzenie pary wodnej oraz redukcję zapachów.  W pomieszczeniach przeznaczonych do przygotowywania potraw powinna być realizowana wentylacja ogólna oraz odciąg z okapu, czyli wentylacja procesowa. Odpowiadając na potrzeby rynku Venture Industries wprowadziło do sprzedaży serie wentylatorów KEF i KEF/EC. Urządzenia zostały zaprojektowane  z uwzględnieniem właściwego poziomu i jakości wentylacji dla gastronomii do pracy w odciągach kuchennych oraz w okapach małych punktów usługowych  

Urządzenia  z serii KEF przystosowano na potrzeby pracy w  profesjonalnej kuchni – w trybie ciągłym odprowadzane medium może osiągnąć temperaturę do +120oC. Dodatkowo w płycie bocznej zamontowany został specjalny drenaż w celu odprowadzania nadmiaru tłuszczu pozostałego i zebranego w obudowie wentylatora.

Seria KEF została wyposażona w napęd bezpośredni, realizowany przez asynchroniczne silniki trójfazowe zasilane 230/400V, 50Hz oraz jednofazowe 230V, 50Hz. Oferta opisywanych urządzeń obejmuje również energooszczędną wersję EC, w tym przypadku wentylatory zaopatrzono w wysoko wydajne silniki elektronicznie komutowane trójfazowe zasilane 400V, 50/60Hz oraz jednofazowe 230V, 50/60Hz.

Kluczowym elementem zapewniającym ruch powietrza jest wirnik , który w modelach od 160 do 280 posiada łopatki pochylone do przodu typu F zgrzewane z blachy galwanizowanej stalowej.  W modelach 315 i 355 wirniki otrzymały łopatki pochyle do tyłu wykonane z blachy aluminiowej. W każdym przypadku ich dobór był podyktowany dążeniem do osiągnięcia minimalnego hałasu przy możliwie najwyższej sprawności.

Do produkcji KEF użyto materiałów niekorodujących, odpornych na działanie wysokiej wilgoci, temperatury i oparów tłuszczu –  co bezpośrednio przekłada się na żywotność poszczególnych elementów  urządzenia oraz  bezproblemowe utrzymanie wentylatora w czystości.

Ze względu na specyfikę serii, silnik został zabezpieczony przez wpływem warunków atmosferycznych osłoną wykonaną ze stali cynkowanej, co jednocześnie zapewnia odpowiednie chłodzenie napędu. Projekt  przeanalizowano pod kątem serwisowania, stąd  wysokosprawne silniki w klasie IE3 lub EC wraz z wirnikami znalazły się na uchylnych drzwiach pozwalających na bardzo łatwy dostęp do najważniejszych części wentylatora.

Mając na uwadze jak kluczowym aspektem takiego urządzenia jest cicha praca oraz bezpieczeństwo
i trwałość, obudowy również zostały wykonane ze stali cynkowanej i wyłożone od wewnątrz matą izolującą akustycznie i termicznie w klasie odporności ogniowej A1, a grubość wypełnienia – 50mm.  Warto wspomnieć, że wszystkie powierzchnie cynkowane pozwalają na kategoryzację urządzenia
w grupie korozyjności C3.

Króciec ssawny, którym łączy się urządzenie z okapem,  jak i tłoczony do wyrzutu, zostały wykonanie niemniej starannie jako nyple wyposażone w uszczelki, umożliwiając w ten sposób łatwy,
a przede wszystkim gwarantujący szczelny montaż instalacji wentylacyjnej.

Wentylatory serii KEF w standardzie posiadają przemienne stopy montażowe, umożliwiające montaż urządzenia w pozycji pionowej i poziomej, a w standardzie stopy posiadają wibroizolatory.

Zakres oferowanych urządzeń KEF/KEF-EC umożliwia pracę w zakresie od 800m3/h do 5100m3/h,
co odpowiada okapom o obwodzie od 0,52m do 3,4m, przy założeniu prędkości powietrza między okapem a płaszczyzną, z której wydobywają się zanieczyszczenia równej 0,2 m/s. Ponadto warto zauważyć, że są istotną alternatywą dla wentylatorów dachowych.

Jako producent urządzeń wentylacyjnych – Venture Industies – może zaoferować produkty  z serii KEF spełniające indywidualne potrzeby Klienta. Począwszy od wykonania ze stali nierdzewnej, a skończywszy na wersjach malowanych w technice proszkowej w kolorze dopasowanym  do koloru elewacji.

Tekst powstał we współpracy z Venturies Industries.

RYNEK GASTRONOMICZNY W POLSCE RAPORT 2020
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Opublikowano: 01.09.2020
Aktualizacja: 01.09.2020