Jak wynika z badań, niemal każdy Polak uwielbia lody czekoladowe[1], a wraz z rosnącą świadomością konsumencką chcemy jeść lepiej i zdrowiej. Skład i pochodzenie produktów spożywczych ma coraz większe znaczenie[2], dlatego lody rzemieślnicze, które mają być odpowiedzią na zmieniające się preferencje, od kilku sezonów cieszą się dużym zainteresowaniem.
Trend świadomego odżywania rozgościł się w naszym kraju, co potwierdza także popularność diet np. wegańskiej, wegetariańskiej czy fleksitarianizmu[3]. Ważne jest, aby lody były smaczne, ale miały także dobry skład. Czy można to pogodzić? Okazuje się, że tak. Na rynku od kilku sezonów królują lody wytwarzane w lokalnych lodziarniach ze składników pozyskiwanych od zaufanych dostawców.
Jakie smaki królują w tym sezonie?
Palone masło z owsem, czarny sezam, mojito, śliwka z fiołkiem, a nawet solone orzeszki – te smaki zachwycą każdego miłośnika nietypowych połączeń. Jednak nadal tradycyjne smaki, tj. czekolada, wanilia, truskawka są chętnie wybierane przez lodożerców.
Lody czekoladowe wytwarzamy w kilku wariantach. Naszym podstawowym smakiem jest tzw. mocna czekolada. To bardzo intensywne lody czekoladowe, które są chwalone zarówno przez koneserów czekolady, ale i przez dzieci. Sam również jestem ich fanem. Mamy także nieco łagodniejszą opcję – są to tzw. mleczne lody czekoladowe przygotowane specjalnie z myślą o młodych konsumentach. Oprócz tego chętnie bawimy się nutami smakowymi. Od czasu do czasu proponujemy np. lody czekoladowe z pomarańczą, z marakują, z chilli czy z solą morską – komentuje Paweł Sypniewski z Sucré – Lody Naturalne.
O właściwościach prozdrowotnych czekolady można mówić wiele. Jednak, aby jej działanie było pozytywne musi pochodzić z dobrego źródła.
Wybieramy dostawców, którzy są w stanie dostarczyć produkt wysokiej jakości. W przypadku czekolady współpracujemy z lokalnym wyspecjalizowanym producentem, który sprowadza ziarno kakaowca do Polski i cały proces wytwarzania czekolady odbywa się w jego manufakturze. Ostatnia partia czekolady, która w całości pochodziła z ziarna kakaowca z Wenezueli, trafiła do nas prosto z procesu produkcji w Manufakturze Czekolady – była jeszcze ciepła i płynna. Dzięki temu nasze lody czekoladowe są zachwalane przez ich miłośników i chętnie po nie wracają – dodaje Sypniewski.
© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.