Kawiarnie The White Bear Coffee poszerzają ofertę o deser Polarna Mocha i pomagają białym niedźwiedziom

Udostępnij artykuł
Każda sprzedana porcja wzbogaci fundusz Polar Bear Foundation, największej światowej organizacji walczącej o przetrwanie białych niedźwiedzi. Ich perspektywy bowiem nie są wesołe. Teraz na wolności żyje zaledwie około 25 tys. polarnych niedźwiedzi.

Naukowcy z Nature Climate Change prognozują, że do roku 2100 zostaną zdziesiątkowane. Nieliczna populacja uchowa się tylko na Wyspach Królowej Elżbiety, kanadyjskim archipelagu. Zagrożeniem dla tych ssaków, bohaterów wielu bajek dla dzieci jest oczywiście globalne ocieplenie. Powoduje ono, że ich tereny łowieckie i okres polowań kurczy się wraz z topnieniem lodowej pokrywy Arktyki. Miski cierpią głód, bo nie mają jak zdobyć pożywienia. Wiele z nich nie jest w stanie przeżyć długiej arktycznej zimy.-

Mamy w logo i w nazwie białe miśki, to zobowiązuje. Mimo, że teraz świat walczy przede wszystkim z wirusem, a nie z ociepleniem, wbrew pozorom te sprawy wiążą się, ponieważ są także wynikiem naszego niefrasobliwego taktowania naturymówi Urszula Olechno, współwłaścicielka kawiarni the White Bear Coffee.Chcemy zwrócić na to uwagę i po prostu nie być obojętnymi.

moka.jpg

Bariści wykreowali specjalny deser – Polarną Mochę. To aromatyczna kawa z rzemieślniczej kawiarni the White Bear Coffee Roasters ze słodkimi dodatkami – bitą śmietaną, czekoladą, karmelem i innymi niespodziankami. Od weekendu dostępna jest w sprzedaży, oczywiście na razie tylko na wynos.

Zapewniam, że jest tak słodka i aksamitna jak wydają się być białe misie – żartuje Marcin Zalewski, ekspert w dziedzinie baristyki i współwłaściciel sieci, a serio dodaje: – To naprawdę wyśmienity kawowy deser, który powinien zadowolić miłośników słodkich naparów. Wiemy też, że nasi klienci to ludzie wrażliwi społecznie. Jeśli wpadną do nas po kawę, to wielu z nich na pewno wybierze właśnie Polarną Mochę, by przy okazji wesprzeć fajną akcję. Dla klienta, dla nas i oby dla miśków to sytuacja win-win.

Z każdego sprzedanego kubka 2 złote zostaną przekazane na wsparcie Polar Bear Foundation https://polarbearsinternational.org/, organizacji od lat opiekującej się polarnymi niedźwiedziami. To grupa zapalonych naukowców i ekologów, którzy prowadzą badania nad fauną Arktyki – przede wszystkim zaś zamieszkujących ją miśków. Organizują wyprawy ratownicze i edukują młodzież (i nie tylko!) na wszystkich kontynentach, że od pokrywy lodu na biegunie północnym zależny nie tylko życie białych niedźwiedzi, ale w rezultacie też nasze.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE październik-listopad 2020
>> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 16.11.2020
Aktualizacja: 16.11.2020