Klaudiusz Wachowiak, Sfinks Polska: Rozwijamy się w segmentach delivery oraz dań gotowych

Udostępnij artykuł

[SPECJALNIE DLA NAS] Na początek ogromne podziękowania dla wszystkich producentów i dostawców, z którymi mamy okazję współpracować. Dziękujemy za zrozumienie, że podczas lockdownów szeroko rozumiana  gastronomia została bardzo mocno doświadczona poprzez różnego rodzaju sankcje. Podziwiamy również  naszych partnerów handlowych, że także, będąc samemu w niełatwej sytuacji, podchodzili z empatią do problemów gastronomii – mówi Klaudiusz Wachowiak, dyrektor Departamentu Zakupów i Technologii Sfinks Polska, w specjalnym komentarzu przygotowanym na potrzeby publikacji Rynek Dostawców HoReCa – Raport 2022.

Klaudiusz Wachowiak Sfinks Polska
Klaudiusz Wachowiak Sfinks Polska

Zarządzanie dostawami w Sfinks Polska, zwłaszcza w momentach zawirowań, z pewnością ułatwia fakt, że działamy w oparciu o dostawy centralne. Zazwyczaj, średnio lub długoterminowe umowy z producentami oraz dystrybutorami. Obecnie staramy się mieć na każdy z kluczowych produktów co najmniej dwóch producentów.

Rynek dostawców żywności i artykułów spożywczych jest bardzo rozwinięty. W miarę elastyczny, ale pewnym wyzwaniem jest fakt, że olbrzymia liczba artykułów spożywczych jest eksportowana. Cierpi przez to trochę rynek krajowy. Gastronomia cały czas musi zwracać baczną uwagę na koszty spożywcze, i nie tylko na nie.  Grupa Sfinks cały czas stara się reagować na oczekiwania klientów  oraz śledzi nowości i trendy żywieniowe pojawiające się na rynku. Mam nadzieję, że już niedługo będziemy mieli okazję zaprezentować kilka bardzo ciekawych autorskich produktów. Pracuje nad nimi nasz dział technologii.

Nowe trendy w gastronomii cały czas się rozwijają i restauratorzy niezmiennie chcą trafiać do jak najszerszego grona klientów. W warunkach równolegle trwającego okresu pandemii oznacza olbrzymie wyzwania, którym staramy się sprostać. Jeszcze coś dodać od siebie, by nasi goście chcieli do nas wracać.

Jakie trendy gastronomiczne i które z Waszych planów wpływają na poszerzenie puli dostawców żywności i artykułów spożywczych i wyposażenia?

Grupa Sfinks poza codzienną działalnością coraz śmielej rozwija się w segmentach delivery, a także dań gotowych, sprzedawanych w sieciach handlowych. Budując te obszary podjęliśmy  ogromne wyzwanie dotyczące sprawnego działania na obu tych rynkach. Realizując te zadania poszerzyliśmy także naszą pulę dostawców, nie tylko artykułów spożywczych, ale również producentów opakowań, wyposażenia technicznego i innych dostawców. Dostawcy produktów spożywczych wspólnie z naszym działem technologii musieli opracować receptury odpowiadające standardom i wymaganiom jakościowym Sfinksa, a jednocześnie możliwe do wykonania w zakładach produkcyjnych, gdzie pracuje się w innej rzeczywistości technologicznej, jakże odmiennej od tej kuchennej.

Jednocześnie, poza rozwijaniem się w obszarach delivery, a także dań gotowych, cały czas poszukujemy ciekawych i nowych produktów lub półproduktów, które możemy wykorzystać przy planowaniu nowych kart menu naszych restauracji.

Współpracujemy z dużą liczbą firm, które wspomagają nas przy opracowywaniu dań oraz nowych rozwiązań natury technologicznej. Jesteśmy też otwarci na propozycje… Pełną treść komentarza publikujemy w Rynku Dostawców HoReCa – RAPORT 2022.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 09.03.2022
Aktualizacja: 09.03.2022