Lavazza serwuje 30 mld filiżanek espresso rocznie

Co sprawia, że włoskie espresso jest tak wyjątkowe? Co kryje się za jego wyjątkowym, pełnym aromatów smakiem? Oto wszystko, co warto wiedzieć o kultowym napoju.
E jak espresso: zacznijmy od podstaw 
  • W języku włoskim słowo „espresso” to termin techniczny określający zaparzenie kawy z użyciem ekspresu. Charakteryzuje się szybką metodą ekstrakcji z maszyny (25/30 sekund) przy ciśnieniu
    9 bar. Należy je serwować w filiżance do espresso, w temperaturze około 75–80 ° C i w objętości 25–30 ml.
  • Espresso charakteryzuje się pełnym smakiem i intensywnym aromatem oraz delikatną pianką na wierzchu. Włoska „crema” stanowi 10 procent końcowej objętości napoju. Idealna pianka musi być gęsta, elastyczna, trwała i w kolorze orzecha laskowego. Dla Włochów doskonałość espresso wynika
    z połączenia czterech elementów zwanych czterema M: Mano dell’operatore, espresso Macchina, Macinadosatore i Miscela. W bezpośrednim tłumaczeniu oznaczają one: umiejętności baristy, odpowiedni ekspres do kawy oraz młynek, a także wysoką jakość ziaren.
  • Włosi nie używają określenia „espresso” przy zamawianiu kawy. Zamiast tego zamawiają „un caffè”, kiedy mają ochotę na małą, intensywną filiżankę kawy.
  • Pierwszy ekspres do kawy napędzany parą został zaprojektowany w 1901 roku przez inżyniera Luigiego Bazzera z Mediolanu. W 1948 roku Włoch Achille Gaggia zaprezentował pierwszy ekspres do kawy z szybką ekstrakcją umożliwiającą zaparzenie aromatycznego espresso z idealną pianką,
    w postaci, jaką znamy dzisiaj.
Złożona sztuka espresso: ekskluzywne wskazówki od trenerów Lavazzy

Włosi piją kawę w domu, gdzie zwykle robi się ją w kawiarce, albo w kawiarniach, restauracjach i miejscach pracy, gdzie serwowana jest z ekspresów.

Kawiarka Moka, będąca synonimem kawy „Made in Italy”, jest prawdopodobnie najbardziej rozpowszechnionym narzędziem kuchennym we włoskich domach. Począwszy od kultowej Bialetti z 1933 roku, wyprodukowano kilka modeli, z których każdy przyczynił się do rozpowszechnienia włoskiej tradycji kawowej na całym świecie. W 1979 roku pojawiła się Carmencita – oficjalna kawiarka Lavazzy, zaprojektowana przez Marco Zanuso, która szybko stała się ikoną reklamową marki.

Kawiarka jest symbolem tradycyjnego włoskiego przygotowywania kawy. Jest to prosty sposób, idealny do domowego użytku. Jednakże jest kilka małych, ale istotnych wskazówek, którą pomogą przygotować espresso w najlepszym wydaniu:

  • Zawsze czyść kawiarkę wyłącznie wodą 
  • Napełnij wodą komorę główną (zwaną również gotującą), do poziomu zaworu
  • Napełnij lejek kawą mieloną
  • Nie ubijaj kawy – wypoziomuj ją stukając lejkiem o płaską powierzchnię
  • Postaw kawiarkę na małym ogniu i wyłącz kuchenkę, gdy kawa zacznie bulgotać
  • Zaparzoną kawę zamieszaj przed podaniem

Jeżeli kawę pijesz poza domem, Lavazza podpowiada jakie warunki powinny zostać spełnione, by doświadczyć najdoskonalszego doznania espresso:

  • Kluczowa jest lokalizacja: Doświadczenie rozpoczyna się, gdy przekroczysz próg kawiarni. Mała, czy duża, powinna być czysta i gościnna, z baristą o miłym usposobieniu: szczegóły robią różnicę! 
  • Idealna filiżanka: odgrywa ona istotną rolę: najlepiej gdy będzie wykonana z białej ceramiki i miała kształt ściętego stożka, aby pianka pozostała jędrna. Musi być też lekka. Dodatkowa wskazówka: filiżanka do espresso musi mieć odpowiednią temperaturę: około 40 °.
  • Szklanka wody: we włoskich kawiarniach espresso podaje się zwykle ze szklanką wody. Częstym błędem jest picie jej po kawie, należy pić ją wcześniej, aby oczyścić podniebienie i delektować się pełnią smaku i aromatu espresso
  • Zatrzymaj się na chwilę i delektuj się zapachem kawy: to ważne, aby powąchać ją przed  spróbowaniem, tak jak robi to sommelier z winem. Idealne espresso powinno mieć intensywny zapach z nutami kwiatowymi i czekoladowymi.
  • Kremowa perfekcja: krem doskonałego espresso ma intensywny orzechowy kolor z czerwonawymi refleksami; pianka powinna mieć grubość 2/3 mm i stanowić około 10 procent objętości napoju.
  • Aromat: przy pierwszym łyku powinieneś być w stanie poczuć kilka charakterystycznych smaków. Przede wszystkim ze względu na powstawanie aromatów podczas procesu wypalania powinien być wyczuwalny zapach prażenia. Czekolada i kwiaty: jeśli jakość kawy jest wysoka, obecny jest też owocowy aromat z nutami kwiatowymi, z odcieniami czekolady i wanilii. Jeżeli wyczuwamy nutę świeżo upieczonego chleba to również wskazuje na wysoką jakość wypalania ziaren.
  • Bez cukru, bez mleka: puryści nie dodają nic do espresso, aby nie zmienić właściwości smakowych  kawy. Jednak picie espresso powinno być przyjemnością, więc jeśli wolisz, możesz pozwolić sobie na odrobinę cukru. 
  • Praktyka czyni mistrza: rozpoznanie idealnej kawy nie jest łatwym zadaniem: wymaga czasu
    i dużego doświadczenia. Jednak postępując zgodnie z tymi wskazówkami, łatwiej będzie postarać się o idealną filiżankę kawy i, niczym Włoch, cieszyć się jej aromatem i przyjemnością!
O wiele więcej niż prosta filiżanka espresso

Chociaż espresso to włoski klasyk, to znaczy wiele więcej niż intensywna filiżanka kawy. Innowacyjne Centrum Szkoleniowe Lavazzy w Turynie to miejsce, w którym eksperci i kawowi pasjonaci oddają się kreatywnej pracy nad innowacjami i komponowaniem idealnych kawowych doznań. W ramach koncepcji Coffee Designs, kawa podawana jest tam np. w formie kuli lub pianki, stanowiąc wyzwanie dla zmysłów dotyku, węchu i smaku. W Centrum opracowano również koktajle kawowe, którymi można się delektować
z alkoholem lub bez.

Centrum Szkoleniowe, założone w 1979 roku, jest siedzibą największej na świecie szkoły kawy, w której Lavazza dzieli się swoim ponad 120-letnim doświadczeniem i wiedzą, a także opracowuje i odkrywa nowe metody i sposoby przygotowywania kawy. To swoisty uniwersytet kawowy, z kompletnym programem nauczania, który jest w stanie zapewnić dogłębną, szczegółową wiedzę: od rośliny po filiżankę, obejmującą aspekty botaniczne, procesy produkcyjne, sprzęt do parzenia espresso i metody przygotowania.

RYNEK GASTRONOMICZNY W POLSCE RAPORT 2020
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.