Lody rzemieślnicze w Sphinx

Udostępnij artykuł
Sphinx jako pierwsza duża sieć restauracyjna w Polsce wprowadza lody rzemieślnicze. Desery oparte na całkowicie naturalnych wyrobach marki Jednorożek dostępne będą we wszystkich lokalach sieci od 19 czerwca.

– W okresie letnim lody cieszą się ogromnym zainteresowaniem. Nic dziwnego, kiedy za oknami tak często panują prawdziwie tropikalne temperatury. Zawsze chcemy oferować naszym gościom to, co najlepsze, w naszych restauracjach będą mogli więc  skosztować prawdziwych lodów rzemieślniczych. Na klientów czekają nie tylko tradycyjne smaki jak wanilia, czekolada czy truskawka, ale też prawdziwe tegoroczne hity – sorbet mango i słony karmel. Jesteśmy przekonani, że kompozycje nowych deserów na bazie lodów wytwarzanych wyłącznie z naturalnych składników przypadną wszystkim do gustu – komentuje Dorota Cacek, wiceprezes Sfinks Polska, spółki zarządzającej siecią Sphinx.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE – KWIECIEŃ 2019
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

W deserach wykorzystywane są lody rzemieślnicze produkowane przez manufakturę Jednorożek z Bielska-Białej. Wytwarzane są tradycyjnymi metodami i z najwyższej jakości składników, m.in. mleka, śmietany, czekolady z Ghany i Indonezji, wanilii z Madagaskaru czy polskich truskawek, bez sztucznych dodatków. Dzięki temu lody charakteryzuje intensywny smak i idealnie kremowa konsystencja, jednocześnie przy niższej kaloryczności.

Nowa oferta deserów obejmuje pięć lodowych kompozycji. Pierwsza z nich – „Kawa i słony karmel” – to połączenie lodów waniliowych i o smaku słonego karmelu z dodatkiem espresso, rodzynek i bitej śmietany. „Beza z malinami” to z kolei lody waniliowe i sorbet truskawkowy z bezikami, musem malinowym i bitą śmietaną. Trzeci deser o nazwie „Mango” to sorbet mango z jogurtem naturalnym i ciasteczkami w towarzystwie bitej śmietany. Dwie ostatnie propozycje to „Chałwa i wanilia” oraz „Chałwa i czekolada”, w których gałka lodów waniliowych lub czekoladowych podana jest z musem chałwowym i pestkami granatu. Istnieje również możliwość zamówienia pojedynczych gałek lodów.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 18.06.2019
Aktualizacja: 18.06.2019