Łódź: Festiwal kulinarny Hot & Sweet w Manufakturze

Wołowina w sosie czekoladowo-kakaowym czy ostra pizza z chorizo i chilli? A może krewetki w sosie z masła orzechowego? Takie dylematy czekają gości Manufaktury w Łodzi w pierwszej połowie przyszłego miesiąca, bo od 2 do 13 sierpnia (z wyłączeniem piątku i soboty) w restauracjach na rynku trwać będzie festiwal kulinarny Hot & Sweet. To znakomita okazja, by popróbować nieznanych połączeń smakowych i kuchni sezonowej.

Łódzka Manufaktura zaprasza w sierpniu w kulinarną podróż wokół fuzji dwóch smaków: ostrego i słodkiego. Aż 21 restauracji na rynku zaprezentuje swoje kulinarne pomysły wokół tematu przewodniego: hot&sweet. Co ciekawe, „sweet” nie zawsze oznacza deser – wielu szefów kuchni puściło wodzę fantazji i przygotowało dania obiadowe ze słodkim akcentem. I tak np. w nowej restauracji Al Dente Paste&Prosecco Bar w sekcji „sweet” znalazły się krewetki w sosie z masła orzechowego podawane z dodatkiem płatków chilli. W Anatewce daniem festiwalowym jest wołowina w sosie czekoladowo-kakaowym na puree truflowym i z karmelizowanymi warzywami korzeniowymi. Hana Sushi zaprasza na sushi uramaki z pulpą z mango i wiórkami kokosowymi, a Lavash kusi żebrem w sosie wiśniowo-miodowym z grilla. Również Polka zaprasza na mięso na słodko – tu zjeść można kurczaka supreme na karmelizowanych owocach.

Hot&Sweet będzie oczywiście także świętem wszystkich łódzkich łasuchów. Na tych, którzy uwielbiają desery czekać będą m.in.: jagodowe semifreddo (Bawełna), crème brulee o smaku waty cukrowej z granatem (Rajskie Jadło), pudding z tapioki z szafranem, kardamonem i bakaliami (Ganesh), suflet czekoladowy z musem z malin (Sphinx), malinowe tiramisu (Tawerna Pepe Verde) czy kokosowa panna cotta (Zielona).

W trakcie festiwalu można także podjąć prawdziwe wyzwanie ostrości. Wszyscy, którzy na co dzień czytając menu w restauracji szukają dań oznaczonych papryczkami, powinni zajrzeć w pierwszej połowie sierpnia do Manufaktury. W ramach części „hot” restauracje również przygotowały niezwykle oryginalne i intrygujące propozycje. Na ostre żeberka BBQ zaprasza Szpulka, a The Mexican zaprasza na papryczki jalapeno faszerowane pastą z tuńczyka. Whiskey In The Jar skusi festiwalowiczów wolnopieczonym żebrem wołowym w ostrym sosie chilli, a Bawełna zaprasza na pizzę z chorizo i chilli.

Kucharze lubią być à rebours, nic więc dziwnego, że w sekcji „Hot” pojawił się także… deser! W Polce zjeść będzie można brownie z chilli i wiśniami – i rzeczywiście jest hot!

Festiwal potrwa od niedzieli 2.08 do 13.08 z wyłączeniem piątku i soboty (7-8.08). Pełna lista dostępnych dań jest na stronie www.manufaktura.com

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.