Paczki Too Good To Go na stacjach bp

W aplikacji ratującej żywność przed zmarnowaniem dostępne są dwa rodzaje paczek – niespodzianek: z produktami kawiarni Wild Bean Café lub ze sklepów bp. Współpraca firm zaczyna się od Krakowa, ale w planach jest szybkie rozszerzenie jej na całą Polskę.

Zgodnie z ideą Too Good To Go zamawiając paczkę nie wiadomo, co się w niej znajdzie, za to jest pewne, że cena za produkty będzie znacznie niższa. Po paczkę – niespodziankę trzeba się stawić osobiście w wyznaczonym oknie odbioru określonym w aplikacji. Firma bp czeka na Pogromców Marnowania Jedzenia zrzeszonych w Too Good To Go, bo w tej inicjatywie potrzeba 3 partnerów: firm z produktami, platformy komunikacji i świadomych konsumentów.

Too Good To Go prowadzi szeroko zakrojoną kampanię edukacyjną w tematach marnowania żywności oraz jej wpływu na środowisko naturalne i teraz także firma bp w Polsce będzie aktywnie włączać się w te działania.

Marnowanie jedzenia jest wielopłaszczyznowym problemem etycznym, który zobowiązani jesteśmy podjąć jako osoby indywidualne i jako firmy. Wg danych sprzed roku, wśród krajów Unii Europejskiej plasujemy się na piątym miejscu pod względem ilości marnowanego jedzenia – wyrzucamy ponad 9 milionów ton rocznie, czyli 247 kg na osobę! Marnuje się nie tylko sama żywność – także ⅓ ziemi rolnej, ⅓ pracy ludzkiej, energii, pieniędzy, wody i wszystkich innych zasobów, które są potrzebne do produkcji, dystrybucji i sprzedaży jedzenia. – (BCG, 2018). Aplikacja TGTG dostarcza rozwiązanie, które w sposób wygodny i atrakcyjny daje możliwość ratowania żywności, a przez to także przyczynia się do dbałości o środowisko. Z TGTG łączy nas wspólna idea. Ambicją bp jest przedefiniowanie energii z korzyścią dla ludzi i naszej planety #bpNetZero. Wierzymy, że bp stanie się firmą o zerowej emisji netto nie później niż do roku 2050 oraz pomoże zredukować światową emisję netto do zera do 2050 lub wcześniej. Nasze działania koncentrują się na ograniczaniu emisji w naszej działalności, na udoskonalaniu własnych produktów i na tworzeniu działalności opartej na technologiach niskoemisyjnych. Oprócz rozwiązań systemowych konieczne jest zrozumienie i włączenie się w tą troskę o środowisko każdego z nas – i w tym idealnie pomaga aplikacja Too Good To Go. Wspólny projekt z Too Good To Go to kolejna inwestycja w tym obszarze. Zaczynamy od Krakowa, bo tu mieści się centrala bp w Polsce, a sam Kraków realizuje wiele inicjatyw, które łączą wspólne wartości: program zero emisyjności, jadłodzielnie, Banki Żywności i oczywiście Too Good To Go. Naturalnie naszym celem jest rozszerzenie programu na całą Polskę – mówi Barbara Wiążewska, dyrektor generalny działu retail bp w Polsce.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE
kwiecień-maj 2020
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

Marnowanie żywności i zmiany klimatu to bardzo złożone i nierozerwalnie połączone ze sobą zagadnienia. Aby realnie wpływać na poprawę kondycji Planety, potrzebujemy działań na wielu
frontach. Cieszymy się, że również bp przyłącza się do miejsc, które mówią “dość” marnowaniu żywności – powiedziała Anna Kurnatowska, Country Manager Too Good To Go.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.