PHH uruchamia dwa izolatoria w Poznaniu

Udostępnij artykuł
Tę funkcję będzie pełnić Moxy Poznań Airport, aktualnie baza noclegowa dla medyków oraz funkcjonujący od kwietnia jako izolatorium hotel Ikar. Decyzję w sprawie kontynuacji dalszej współpracy podjął wojewoda wielkopolski Łukasz Mikołajczyk.
Moxie Poznań Airport

W izolatoriach będą przebywali chorzy na COVID-19 z łagodnym przebiegiem choroby. Do dyspozycji pacjentów oddane zostały łącznie 284 pokoje. Powstanie izolatorium w Poznaniu służących zdrowiu jego mieszkańców możliwe było dzięki współpracy grupy PHH z wojewodą wielkopolskim Łukaszem Mikołajczykiem.

Udostępnienie obiektu nastąpi na podstawie wytycznych, zawartych w Zarządzeniach Prezesa Narodowego Funduszu Zdrowia. Dzięki temu zarówno hotel Ikar w Poznaniu, jak i Moxy Poznań Airport zostaną przekształcone w izolatoria, które będą obsługiwane przez Wielospecjalistyczny Szpital Miejski mi. Józefa Strusia w Poznaniu. W hotelu Ikar przygotowano 164 pokoje oferujące 264 miejsca. W Moxy Poznań Airport do dyspozycji będzie natomiast 120 pokoi, każdy z osobnym węzłem sanitarnym.

Hotel Ikar Poznań

W budynku izolatorium zostały wyznaczone nieprzecinające się strefy poruszania i przebywania dla osób chorych i zdrowych. Szpital zapewnia opiekę medyczną, natomiast hotel przygotowuje posiłki. Ponadto, Wielospecjalistyczny Szpital Miejski mi. Józefa Strusia  w Poznaniu zapewni obsłudze izolatorium środki ochrony osobistej. Koszty funkcjonowania obiektu pokrywa NFZ.

ŚWIAT HOTELI wrzesień-październik 2020
>> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <<

Polski Holding Hotelowy od samego początku pandemii w marcu br. podjął inicjatywę włączenia się do walki z nieuchronnie zbliżającym się kryzysem. W porozumieniu z polskimi władzami podjęto szereg działań społecznych wspierających kadrę medyczną walczącą na pierwszej linii frontu m.in. poprzez dostarczanie darmowych posiłków służbom medycznym, wsparcie infolinii NFZ oraz GIS, otwarcie pierwszych w Polsce hoteli dla medyków i izolatoriów oraz udostępnienie pokoi dla pacjentów onkologicznych Instytutu Matki i Dziecka.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 06.11.2020
Aktualizacja: 06.11.2020