Pierwsze szkolenie w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w ramach programu ReStart

Najbardziej efektywne sposoby zaopatrywania restauracji i hoteli oraz praktyczny pokaz kulinarny na temat świadomego przygotowywania dań z wołowiny – to tylko niektóre z punktów pierwszego szkolenia, które odbyło się w czwartek w Instytucie Kulinarnym w ramach programu wsparcia dla gastronomii ReStart. Relację z wydarzenia organizowanego we współpracy z Akademią Leona Koźmińskiego można obejrzeć na kanale Instytutu Kulinarnego.

Bycie częścią świata gastronomii to nie tylko oryginalne łączenie smaków i dobieranie najlepszych składników, ale także umiejętność sprawnego zarządzania przedsiębiorstwem i radzenia sobie z wyzwaniami nowej rzeczywistości. Właśnie dlatego szkolenie składało się z trzech modułów. Pierwsza część, teoretyczna, została poprowadzona przez wykładowcę Akademii Leona Koźmińskiego Marcina Rydzewskiego. Drugą, kulinarną poprowadził Bartosz Peter, ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet. Szkolenie zakończyły warsztaty o winie przygotowane wspólnie z winiarnią Mielżyński, którego prelegentem był Michał Poddany.

Obecnie branża potrzebuje szkoleń z elementarnych podstaw zarządzania, z zakresu finansów oraz przepływów pieniężnych. Szkoleń na temat motywowania i co ważniejsze utrzymania personelu. Potrzeba dziś edukacji dotyczącej analiz rynku, monitorowania konkurencji, zarządzania projektami – mówi Marcin Rydzewski, wykładowca z Akademii Leona Koźmińskiego.

Podczas pierwszego szkolenia uczestnicy poznali najbardziej efektywne sposoby zaopatrywania restauracji i hoteli oraz dowiedzieli się, na co zwrócić uwagę przy wyborze dostawców. Druga, praktyczna część warsztatów dotyczyła świadomego i odpowiedzialnego przygotowywania dań
z wołowiny. Ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet – Bartosz Peter opowiedział o tym, jak przygotowywać dania i komponować menu by efektywnie wykorzystać cały produkt. Nie zabrakło także praktycznych wskazówek jak koszt zakupu mięsa wpływa na cenę sprzedaży oraz food cost.
Podczas trzeciego modułu warsztatów sommelier z winiarni Mielżyński Michał Poddany omówił zmiany zachodzące w percepcji wina w Polsce, opowiedział o gustach i preferencjach Polaków oraz o tym, w jakim kierunku będą ewoluowały i jak umiejętnie na nie odpowiedzieć.

To pierwsze szkolenie w ramach programu ReStart przygotowane wspólnie z ekspertami z Akademią Leona Koźmińskiego. W czasach, w których branża gastronomiczna znalazła się w trudnej sytuacji, chcemy zaoferować nasze wsparcie w postaci kompleksowych szkoleń. Mamy nadzieję, że pozwolą one wypracować odpowiedzi na najtrudniejsze pytania i wątpliwości – mówi Marcin Dera, dyrektor sprzedaży ds. gastronomii Transgourmet Polska.

Kolejne edycje szkoleń zaplanowano na październik i listopad. Relacje z nich także będą dostępne na kanale Instytutu Kulinarnego na YouTube.

RYNEK GASTRONOMICZNY W POLSCE RAPORT 2020
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.