Polscy jurorzy w S.Pellegrino Young Chef

Udostępnij artykuł
Jeszcze tylko do 30 kwietnia można zgłaszać swoją kandydaturę do nowej edycji międzynarodowego konkursu. To szansa dla młodych i utalentowanych kucharzy do zdobycia uznania na międzynarodowej scenie kulinarnej. Kandydatów w drodze do zwycięstwa wspierać będą uznani szefowie kuchni. W prestiżowym gronie jurorów znaleźli się: Iwona Niemczewska i Marcin Popielarz.

S.Pellegrino Young Chef to kulinarny konkurs dla młodych kucharzy z całego świata, który odbywa się w czterech etapach. Pierwszym z nich są aplikacje online, które składać można poprzez stronę www.sanpellegrinoyoungchef.com/en/application. Następnie wszyscy zakwalifikowani kandydaci zostaną podzieleni na 12 regionów, a w każdym regionie odbędzie się specjalny półfinał. Łącznie w 12 półfinałach rywalizować będzie 135 wybranych uczestników, reprezentujących swoje kraje.

Każdy półfinalista przygotuje danie konkursowe, które zostanie ocenione przez prestiżowe jury, składające się z niezależnych, najlepszych szefów kuchni tego regionu. Wśród jurorów półfinału regionalnego dla Centralnej Europy znalazło się dwóch znanych szefów kuchni z Polski: Iwona Niemczewska i Marcin Popielarz, którzy wspólnie z kolegami z Niemiec, Austrii i Węgier ocenią wszystkie dania w oparciu o trzy kryteria i zdecydują o jednym, regionalnym zwycięzcy.

Pod koniec 2019 roku 12 osób z całego świata zostanie przedstawionych jako oficjalni finaliści konkursu S.Pellegrino Young Chef 2020. Wybrani szefowie otrzymają zaproszenie do ostatniego etapu konkursu, który odbędzie się w Mediolanie we Włoszech. Każdemu uczestnikowi zostanie przydzielony „Mentor” (członek regionalnego jury), który będzie pomagał przy przygotowaniu dania konkursowego, zapewniał wsparcie i porady podczas finału. Jeśli do Wielkiego Finału zakwalifikują się uczestnicy z Polski, będą ich wspierać i oceniać właśnie Iwona Niemczewska lub Marcin Popielarz.

 Szef kuchni w spódnicy

Iwona Niemczewska to była prawniczka. Porzuciła zawód dla gotowania, które kocha i sprawia jej prawdziwą radość w życiu. Swoją pracą udowadnia, że wirtuozem i prawdziwą osobowością w kuchni może być również kobieta. Właścicielka i szef kuchni szczecińskiej restauracji Z drugiej strony lustra specjalizuje się w tworzeniu na bazie naturalnych i wyselekcjonowanych składników dań zarówno w stylu fine dining, jak i slow food.  Dzięki stażom w restauracjach docenionych gwiazdkami Michelin (Hibiscus, Murano czy Club Gascogne), oraz gastronomicznym podróżom podczas których odwiedza najlepsze światowe restauracje i poznaje lokalną kulturę gastronomiczno – produktową  ukształtowała w sobie światopogląd i wizję tworzenia sztuki kulinarnej, które wyraża w swoich daniach i w podejściu do swojego restauracyjnego zespołu. Jest także uznanym trenerem i sędzią kulinarnym oraz laureatką nagrody Kobieta Szef 2018 Gault & Millau Polska.

– Fine dining można porównać do sztuki wystawianej na wielkiej scenie. Mamy do czynienia z doskonałymi składnikami, piękną oprawą oraz niesamowitymi emocjami. Bardzo się cieszę, że będę mogła obserwować rozwój polskich młodych talentów na międzynarodowej scenie i wspierać ich w realizacji celów i pasji – mówi Iwona Niemczewska.

Wybór Iwony Niemczewskiej na jurora to deklaracja S.Pellegrino dla wsparcia kobiet w środowisku gastronomii. S.Pellegrino wierzy, że w rozwijaniu talentu nie powinny przeszkadzać żadne ograniczenia. Dlatego też marka nawiązała współpracę z organizacją The Parabere Forum, której celem jest stworzenie potężnej, globalnej sieci, by wzmocnić wpływ kobiet w branży gastronomicznej. Dodatkowo czwarta edycja S.Pellegrino Young Chef została przedefiniowana z zamiarem poszerzenia różnorodności uczestników.

– S.Pellegrino zdaje sobie sprawę, że gastronomia może być wyzwaniem dla kobiet-kucharzy, które często stanowią tam mniejszość – mówi Stefano Marini, dyrektor Sanpellegrino International Business Unit. – Dlatego, aby zademonstrować nasze wsparcie i sprawić, by konkurs S.Pellegrino Young Chef był tak wszechstronny, jak to tylko możliwe, staramy się, aby w każdej regionalnej puli kandydatów znalazły się co najmniej trzy kobiety. Ponadto dążymy do zapewnienia uczciwej reprezentacji kobiet-kucharzy w regionalnych jury w 2019 roku oraz zrównoważonego pod względem płci jury w światowym finale w 2020 roku. Wiemy, że utalentowani ludzie żyją na całym świecie, dlatego chcemy pracować też nad zwiększeniem obecności kobiet, by pokazać pełen obraz talentu.

 Trzydziestoletni talent młodego pokolenia

Drugim jurorem z Polski jest Marcin Popielarz – szef patron gdyńskiej restauracji Biały Królik oraz finalista ubiegłorocznej edycji konkursu S.Pellegrino Young Chef. Marcin zachwycił międzynarodowe jury konkursu swoją interpretacją halibuta w regionalnej odsłonie i jako jedyny kandydat z Europy dotarł do finałowej trójki. Specjalizuje się w kuchni alternatywnej oraz kuchni nowoczesnej nawiązującej do polskich dań tradycyjnych, głównie regionu Żuław i Kujaw. Reprezentuje kucharzy młodego pokolenia, którzy są otwarci na tworzenie oryginalnych połączeń smakowych z wykorzystaniem naturalnych i regionalnych produktów. Jego kariera stanowi przykład rozwoju młodego człowieka, który dzięki ciężkiej pracy, ale też kreatywności i otwartości, już dzisiaj zdobył wysoką pozycję w świecie kulinarnym.

– Zawsze warto mierzyć wysoko. Do startu w konkursie zachęcam szczególnie osoby, które specjalizują się w rodzimej kuchni, a za cel stawiają sobie odkrywanie jej na nowo i reinterpretowanie. Kandydatowi, który przejdzie kwalifikacje, będę starał się przekazać swoją wiedzę i doświadczenie wyniesione z poprzedniej edycji konkursu, by pomogły mu wejść na sam szczyt – mówi szef kuchni.

Konkurs, który daje szansę

Kandydaci ubiegający się o tytuł S.Pellegrino Young Chef 2020 będą oceniani według trzech kryteriów konkursowych: umiejętności techniczne, kreatywność i przekonania.

W tym roku po raz pierwszy zostanie przyznana zarówno nagroda S.Pellegrino Young Chef, ale też trzy dodatkowe: Fine Dining Lovers Food For Thought Award, S.Pellegrino Award for Social Responsibility oraz Acqua Panna Award for Connection in Gastronomy.

W konkursie może wziąć udział każdy młody kucharz, który ma mniej niż 30 lat w momencie aplikacji oraz co najmniej rok doświadczenia pracy w restauracji jako chef, sous chef, chef de partie, chef de cuisine lub commis. Ważna jest też znajomość języka angielskiego w stopniu komunikatywnym, ponieważ jest on oficjalnym językiem konkursu. Organizatorzy konkursu pokrywają koszty podróży i noclegu uczestnika, który zakwalifikuje się do półfinału regionalnego czy finału światowego. Aplikować można do 30 kwietnia 2019 roku poprzez formularz dostępny TUTAJ.

 

 © BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 18.04.2019
Aktualizacja: 18.04.2019