Restauracja Nova Wola w Crowne Plaza Warsaw – The HUB ma nowe menu

Udostępnij artykuł

Nasza karta zmienia się wraz z pogodą i dostępnymi produktami. Niebawem będziemy korzystać w pełni z naszych polskich truskawek, czereśni. W karcie na pewno zagoszczą chłodniki, które są polską ikoną letnich miesięcy oraz oczywiście dania z grilla, które uwielbiamy – mówi Paweł Suchenek, szef kuchni.

Nova Wola
Nova Wola

Na przystawkę do wyboru mamy sałatkę z wiosennych pomidorów z wiejskim twarogiem i salsą z czosnku niedźwiedziego, śledzie z gzikiem i pieczonym ziemniakiem, tatar z polskiej z polskiej wołowiny z piklowanymi warzywami, grzybami i rzemieślniczym pieczywem, pierogi i krewetki. W menu pojawiają się także zupy: chrzanowa i szczawiowa. W ramach deseru można skosztować m.in. sernika, fondanta, czy lodów.

Sezonowość według restauracji Nova Wola

Zmiany w karcie są oczywiście podyktowane sezonowością oraz tym iż nasze gusta kulinarne zmieniają się tak jak i pory roku. Wiele produktów będzie dostępnych tylko w tym krótkim czasie wiosenno-letnim, więc należy korzystać z nich możliwie najwięcej. Do nowego menu zainspirowała mnie prostota i autentyczność. Wkraczamy w sezon wiosenno-letni, któremu towarzyszy wysyp regionalnych owoców i warzyw. Dni będą coraz gorętsze, więc i nasza dieta będzie inna. Zwiększy się zapotrzebowanie na lekkie dania. Uwielbiam proste połączenia i wysokiej jakości produkty regionalne, które są ręcznie robione. A jest ich bardzo dużo, od lokalnych wędlin i serów po rzemieślnicze jogurty. Lubię, gdy danie mówi samo za siebie, a gość nie musi się długo zastanawiać nad tym, co właśnie dostał na talerzu – mówi szef kuchni Crowne Plaza Warsaw.

W lokalu nadal obowiązuje menu sezonowe, w którym królują szparagi: białe i zielone z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim; zielone z grillowanym oscypkiem; zupa krem; makaron linguine z dodatkiem krewetek, a także grillowany łosoś z białymi szparagami, młodymi ziemniakami i koperkiem.

Jesteśmy w tej chwili w szczycie sezonu na ten sezonowy produkt, który trwa niestety dosyć krótko. Poza tym polecam inne nasze dania sezonowe: zupę szczawiową z jajkiem w koszulce, czy ciasto piaskowe z rabarbarem, kremem budyniowym i lodami truskawkowymi – rekomenduje Paweł Suchenek.

Co na danie główne?

Wśród dań głównych znajdziemy kluski śląskie, pstrąga pieczonego w papilocie z warzywami, ziemniakami i wiejskim twarogiem, sztuka mięsa z rosołu, udko confit z serowymi kluseczkmi, rabarbarem i puree z marchewki czy pierś perliczki z kaszotto, sezonowymi warzywami i sałatką z młodego szpinaku.

Nasza karta zmienia się wraz z pogodą i dostępnymi produktami. Niebawem będziemy korzystać w pełni z naszych polskich truskawek, czereśni. W karcie na pewno zagoszczą chłodniki, które są polską ikoną letnich miesięcy oraz oczywiście dania z grilla, które uwielbiamy – zapowiada szef kuchni.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 19.05.2022
Aktualizacja: 25.05.2022