Ibis Styles Bolesławiec zaprojektowany przez Tremend

Udostępnij artykuł
W obiekcie można przenieść się do świata lokalnej tradycji i przyjrzeć się słynnej ceramice. Wnętrza opowiadają jej historię i zachęcają do bliższego poznania kultowych naczyń. Projekt bryły oraz wnętrz hotelu powierzono pracowni Tremend.

Bolesławiec to urokliwe miasto, nierozerwalnie kojarzące się z ceramiką, jej kobaltowym kolorem oraz niepowtarzalnymi wzorami. Nic więc dziwnego, że to właśnie tradycyjne naczynia stały się główną inspiracją dla najnowszego projektu pracowni Tremend – Ibis Styles Bolesławiec, marki należącej do grupy Accor Hotels.

Lokalne wpływy

Motywem przewodnim projektu są nawiązania do historii oraz procesu powstawania tutejszej ceramiki.  Goście hotelu, już po przekroczeniu progu zapoznają się z pierwszym etapem formowania kształtu i rzeźby naczyń. Recepcje przybrały tu formę barwnych, przeskalowanych filiżanek. Ich kolory odzwierciedlają barwniki używane do nakładania wzorów na naczyniach.

Opowieść o ceramice

Na Gości hotelu czeka 65 żółto-kobaltowych pokoi, restauracja Winestone oraz kręgielnia, która jest dostępna również dla mieszkańców miasta. Nie brakuje również strefy dla dzieci z instalacja ścienną do zabawy. Mali artyści będą mogli tu tworzyć własne wzory bądź napisy, poprzez wkładanie klocków do perforowanej ścianki. W pobliżu znajduje się kącik do pracy oraz strefa lounge, a nad nią – grafika bolesławieckich kubków.

Focus na detal

Architekci starannie dobrali wyposażenie, dzięki czemu całość jest spójna. Podłogę zdobi wykładzina ze spersonalizowanym geometrycznym motywem w odcieniach błękitu. Wspólny stół kształtem przypomina koło garncarskie, a ustawione wokół niego hokery przywołują skojarzenia z siedziskami z miejscowych warsztatów. Na ścianach można podziwiać nawiązujące do rzemiosła grafiki stworzone na specjalne zamówienie przez współpracujących z architektami artystów.

Architekci obiektu: Magdalena Federowicz-Boule, Joanna Staniek, Kamila Stajno, Aleksandra Pawłowska, Maciej Kucharuk, Kama Kowacz, Daria Cichoń, Paulina Szarzec, Martyna Wojtasik, Renata Kuczera, Marta Szymanowska, Aleksander Dymkowski.

ŚWIAT HOTELI wrzesień-październik 2020
>> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 08.12.2020
Aktualizacja: 09.12.2020