SEN Warsaw z nowym szefem kuchni

Udostępnij artykuł
Po kilku miesiącach przerwy restauracja wraca w nowej, azjatyckiej odsłonie. Menu skomponował Alon Than, zdobywca pierwszego miejsca na World Sushi Cup Japan w 2015 roku. Goście lokalu znajdą w karcie autorską kuchnię, łączącą styl japoński ze światowym trendem fusion. SEN zostanie otwarty 11 czerwca.

Tym razem filarem miejsca będzie restauracja oraz koktajl bar, w którym prym wiodą azjatyckie smaki. Mimo iż, klub oraz restauracja przez ponad trzy miesiące były zamknięte dla gości, ten czas został produktywnie wykorzystany. SEN to wciąż ta sama atmosfera i klimatyczne miejsce z widokiem na Wisłę. Restauracja i taras będą otwarte przez trzy dni w tygodniu, od czwartku do soboty od godziny 18.00 aż do ostatniego gościa.

Trudna sytuacja spowodowana pandemią COVID-19 wymusiła na nas rewizję działalności i spojrzenie na SEN z zupełnie innej perspektywy. Paradoksalnie wróciliśmy do pomysłu, który narodził się ponad dwa lata temu, jeszcze przed otwarciem lokalu. Od samego początku chcieliśmy postawić na kuchnię azjatycką, która ma głębokie korzenie w Nowym Jorku i Kalifornii. Trzymiesięczna przerwa pozwoliła nam na opracowanie nowej strategii, która wpisze się w obecną rzeczywistość. Nie otworzyliśmy drzwi dla Gości 18 maja, chcieliśmy poświęcić jak najwięcej czasu na dopracowanie wszystkich szczegółów stawiając przede wszystkim na jakość. To skłoniło nas do nawiązania współpracy z Alonem Thanem, czyli zdobywcą pierwszego miejsca w Światowym Pucharze Sushi w Tokio – mówią właściciele.

W tym sezonie menu koktajlowe zostało oparte o świeże owoce, stawiając tym samym na orzeźwienie. Wszystkie pozycje zostały skomponowane w ten sposób, aby doskonale współgrały z owocami morza oraz sushi. Wśród kluczowych składników możemy wyróżnić kolendrę, kardamon, hibiskus, yuzu czy trawę cytrynową.

Na potrzeby komunikacji zespół SEN przygotował również sesję wizerunkową, której efekty zostaną opublikowane wraz z otwarciem restauracji.

Nowy Szef Kuchni, Alon Than to Mistrz Świata w sushi Tokyo World Sushi Cup 2015, Ambasador World Sushi Skills Institute. Od 2006 roku stworzył w Polsce wraz z żoną, restauracje takie jak: Izumi Sushi, Kago Sushi oraz Matcha Bistro & Bar. Jest jurorem konkursów międzynarodowych, między innymi jak Global Sushi Challenge, Championnat de Sushi France. Posiadacz 2 DAN czarnego pasa kuroobi w sushi – jest to japoński egzamin rządowy – zdany na stopień mistrzowski DAN. Współpracuje z japońskimi stowarzyszeniami All Japan Sushi Association oraz World Sushi Skills Institute, którego jest ambasadorem, promując sushi na świecie, organizator egzaminów na Sushi Proficiency Test a także Poland Sushi Cup – polskich mistrzostw sushi.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 08.06.2020
Aktualizacja: 09.06.2020