Smokey Chipotle wraca do ofert MAX Premium Burgers

Udostępnij artykuł
Ta pozycja po raz pierwszy pojawiła się w ofercie szwedzkiej sieci rok temu. Teraz wraca w towarzystwie frytek ze słodkich ziemniaków.

Smokey Chipotle to burgery rozmiaru Grand Deluxe, największego w menu sieci. Jak zawsze w przypadku MAX występują one w wariantach mięsnych: z wołowiną albo kurczakiem oraz wegetariańskich: z serem halloumi i Delifresh Plant Beef, czyli autorskim pomysłem MAXa na białko roślinne. Charakterystyczny smak barbecue nowych burgerów jest zasługą przede wszystkim sosu Chipotle (chipotle to wywodzące się z kuchni meksykańskiej wędzone papryczki jalapeño). Ponadto w składzie jest też majonez, sałata lodowa, piklowana czerwona cebula, krążki cebulowe i cheddar (nie ma go w wersji z halloumi). Skład burgera wołowego wzbogaca też bekon.

Chciałem, by słodka nuta BBQ nie była zbyt dominująca. To stanowiło problem wielu innych burgerów, jakie jadłem. Dlatego gdy tworzyliśmy Smokey Chipotle, dążyliśmy do tego, aby było w nim więcej aromatu dymu niż słodkości. Teraz, kiedy można go połączyć z frytkami ze słodkich ziemniaków każdy może wyważyć proporcje smaków – powiedział Jonas Mårtensson, szef kuchni w MAX Premium Burgers.

Stworzenie MAXowych Crispy Fries – chrupiących frytek ze skórką – zajęło Jonasowi siedem lat. Ale doświadczenie zdobyte podczas tych długich poszukiwań zaprocentowało w przypadku frytek ze słodkich ziemniaków. Jego zespół stworzył recepturę niemal za pierwszym podejściem. Frytki są nieco cieńsze od typowych frytek z batatów, dłużej zachowują chrupkość. Bardzo dobrze sprawdzą się w sprzedaży na wynos czy z dostawą.

Frytki ze słodkich ziemniaków są pyszne jako takie, ale jeśli chcecie nieco poeksperymentować ze smakiem, spróbujcie ich z którymś z naszych sosów. Moje ulubione połączenie to frytki i sos Topiony ser. Zestawiasz słodką chrupkość frytek oraz kremową słoność sosu, otrzymując smak, który na pewno Cię urzeknie. Innym świetnym pomysłem jest sięgnięcie po sos Kreolski. Efekt to frytki odznaczające się słodką pikantnością – mówi Mårtensson.

Nowe burgery i frytki są dostępne od dziś w ofercie wszystkich 10 lokali MAX Premium Burgers w Polsce.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE grudzień 2020
>> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 14.01.2021
Aktualizacja: 14.01.2021