Sphinx z nowym menu głównym „Jesz jak chcesz!”

Udostępnij artykuł
Nowo wprowadzona w całej sieci karta dań to większy wybór, zestawy dla kilku osób w głównych kategoriach, swobodne dobieranie dodatków i więcej opcji zamiany. W karcie goście znajdą też zupełnie nowe dania, m.in. steki: master i ze szpinakiem, sałatkę grecką i sałatkę z falafelem, a także  pstrąga z pieca czy sernik z truskawkami.

W haśle „Jesz jak chcesz!” zawiera się istota zmian w menu – to goście decydują, co i jak jeść, jak komponować dania, bo to oni wiedzą najlepiej, co i w jakim zestawieniu najbardziej im smakuje. My podpowiadamy, ale nie narzucamy. Ktoś woli dania solidne, czy bardziej fit, a ktoś szuka opcji wege – każda z tych osób znajdzie coś dla siebie. Przy niektórych daniach klienci dostają nawet wybór co do sposobu jedzenia – zawsze podajemy sztućce, ale dania oznaczone „łapką” można też jeść rękami. To dotyczy zwłaszcza zestawów sharingowych. Dzielenie się smakami w gronie rodziny lub przyjaciół staje się coraz bardziej popularne i obserwujemy to  także w naszych restauracjach, dlatego w głównych kategoriach nowego menu są zestawy dla kilku osób – opowiada Dorota Cacek, wiceprezes Sfinks Polska, spółki do której należą restauracje Sphinx.

Jednym z takich zestawów jest shoarma party, czyli nowa propozycja dla wielbicieli tego dania. W zestawie polecanym dla dwóch osób znajdą się cztery rodzaje shoarmy: klasyczna, z kurczaka, delikatna i ostra, podawane na chlebkach pita z harissą i pesto, z frytkami, opiekanymi ziemniakami, sałatką wegetariańską oraz trzema sosami. Inne zestawy dla kilku osób to: mezze klasyczne lub wegetariańskie, menu degustacyjne steków, a także Sphinx party, zawierające różne rodzaje mięs z grilla z dodatkami.

W karcie pojawiły się też całkiem nowe propozycje. Jedną z nich jest pstrąg z pieca, czyli pstrąg pieczony, w sosie cytrynowym z TABASCO, podawany z frytkami i sałatką wegetariańską. W sekcji steków przybył stek master, tj. amerykański Angus, podawany z krążkami cebulowymi i sałatką wegetariańską oraz wybranym sosem i masłem. Druga nowość w tej kategorii to stek ze szpinakiem, czyli również Angus, ale tym razem na sosie szpinakowym, z frytkami oraz sosem i masłem do wyboru. Klienci, którzy lubią jadać lżej, mogą teraz zamówić sałatkę grecką z oryginalnym serem feta lub sałatkę z falafelem – orientalnie przyprawione kotleciki z cieciorki, pomidory, grzanki i Grana Padano, podane na sałatach z sosem cezar i pieczywem czosnkowym. Wśród deserów nowością jest sernik na kruchym cieście pod warstwą truskawek i galaretki.

Restauracje Sphinx to miejsca z bogatą ofertą kulinarną dla różnych grup klientów oraz na różne okazje. U nas mogą spotkać się osoby o różnych kulinarnych preferencjach i zwyczajach.. Nowe menu, dając wybór, polecając, ale nie narzucając, podkreśla budowany od 25 lat charakter naszych  restauracji mówi Dorota Cacek.

RYNEK GASTRONOMICZNY W POLSCE RAPORT 2020
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 12.08.2020
Aktualizacja: 13.08.2020