Świąteczne potrawy z dostawą do domu z restauracji Artura Jarczyńskiego

Udostępnij artykuł
W tym roku Wigilia i Boże Narodzenie będą nieco inne niż zwykle, przede wszystkim dlatego, że spędzimy je w mniejszym gronie. Tym bardziej warto pomyśleć o wyjątkowo dobrym jedzeniu. Oto kilka restauracji, w których można zamawiać świąteczne przysmaki również z dostawą do domu.

Restauracja Der Elefant słynie z tradycyjnej kuchni w nowoczesnym wydaniu. W jej świątecznej ofercie znajdziemy potrawy na wigilijną kolację, jak i świąteczny stół. Jeśli w rodzinie jest podział na zwolenników zupy grzybowej oraz fanów barszczu wigilijnego, w Der Elefancie można zamówić obie, a nawet trzecią – zupę góralską. Restauracja ma również ofertę rybną np. marynowanego karpia, roladki z łososia i sera ricotta oraz karpia po żydowsku. Z ryb na ciepło proponuje smażony filet z karpia lub sandacza oraz smażony stek z halibuta. Wśród mięs znajdziemy rostbef z musem chrzanowym, policzki wołowe w sosie własnym oraz kaczkę np. z czerwoną kapustą i z rodzynkami. Dzięki cukiernikom restauracji na naszych świątecznych stołach może się pojawić zagraniczny gość, czyli prawdziwy wiedeński tort Sachera.

Święta po polsku

Miłośników tradycyjnych smaków  z pewnością zainteresuje świąteczne menu restauracji Podwale 25 Kompania Piwna oraz U Szwejka. Restauracje oferują m.in. czerwony barszcz i zupę grzybowa z łazankami, sałatkę jarzynową, śledzie pod różnymi postaciami, pierogi z kapustą i grzybami, pierogi z mięsem oraz kołduny wigilijne, sandacz na słodko, karp w galarecie, karp z patelni, rybę po grecku. Restauracje słyną również z wędlin – pieczonego pasztetu, boczku, karkówki i schabu po warszawsku. Na świąteczny obiad proponują pieczoną kaczkę w sosie żurawinowym. Natomiast słodkim przebojem tegorocznych świąt dzięki tym restauracjom będą: sernik z musem malinowym oraz nietypowy, bo przygotowany na kruchym cieście makowiec z Podwala 25 Kompania Piwna. U Szwejka można również zamówić kompot z suszu.

Święta z włoskimi smakami

Świąteczne potrawy w klimacie polsko – włoskim oferuje Otto Pompieri. Na przykład zamiast pierogów, dzięki kucharzom z Otto Pompieri w święta będziemy mogli zjeść lasagne al Ragu lub lasagne ze szpinakiem i pieczarkami, a zamiast klusek z makiem – ravioli z makiem, rodzynkami, orzechami włoskimi i miodem.

Z wędlin Otto Pompieri proponuje: schab długo pieczony, rostbef lub cielęcinę pieczoną podawaną z sosami: tuńczykowym, chrzanowym i śliwkowo – rozmarynowym.

Zwolenników lekkich potraw ucieszą sałatki: sałatki: ośmiornicę z pieczonymi ziemniakami
i rozmarynem oraz sałatkę z burakami, miodem, orzechami włoskimi, balsamico i rucolą, a wśród ciast: włoskie ciasto czekoladowe z pistacjami i przebój restauracji – włoską tartę cytrynową.

Święta w stylu amerykańskim

Dla osób poszukujących nieco innych smaków ofertę świąteczną przygotował amerykański Jeff`s. Można tu zamówić specjalność restauracji – boczek z wędzarni marynowany w soku jabłkowym oraz żeberka wędzone drzewem akacjowym.

Świątecznym daniem obiadowym jest, jak na amerykańską restaurację przystało, pieczony indyk faszerowany nadzieniem chlebowym ze świeżą szałwią i sosem żurawinowym. Jeff`s proponuje również amerykańskie desery: Cheese cake
z sosem malinowym, Cinamon apple crisp a la mode, czyli szarlotkę zapiekaną z orzechową kruszonką.

Wszystkie potrawy można zamawiać przez portal delidelivery.pl/swieta do 22 grudnia, a w restauracjach Jeff’s do 20 grudnia.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE październik-listopad 2020
>> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 09.12.2020
Aktualizacja: 09.12.2020