Trzecia edycja World Class Cocktail Festival zgromadziła ponad 13 tys. gości

[POD NASZYM PATRONATEM] 11 miast, 81 starannie wyselekcjonowanych koktajlbarów i restauracji to rezultat wydarzenia, które mimo ograniczeń związanych z pandemią, ponownie odniosło sukces. Drugie pod względem wielkości w Europie święto kultury koktajlowej trwało od 23 września do 4 października. Festiwal był organizowany zgodnie z wymogami sanitarnymi i przygotowaną wcześniej Kartą Higieny. Organizator właśnie podsumował tegoroczną edycję i ogłosił zwycięzcę plebiscytu Bar Roku 2020.

World Class Cocktail Festival jest jednym z największych na świecie i zdecydowanie największym w Polsce wydarzeniem promującym kulturę koktajlową. Mimo niesprzyjających, pandemicznych warunków, najlepsze polskie koktajlbary ponownie przyciągnęły Gości, których w tym roku było aż 13 500 – mówi Łukasz Piwowarczyk, Head of Reserve Poland w Diageo, inicjator festiwalu.W ostatnich miesiącach wyjście z domu i spotkanie ze znajomymi stało się pewnego rodzaju luksusem, za którym wszyscy tęskniliśmy. Dzięki takim wydarzeniom, jak nasz Festiwal, w Polsce cały czas rozwija się idea wspólnego celebrowania i spędzania czasu przy koktajlach. – podsumowuje.

Festiwalowe koktajlbary i restauracje przygotowały 5 (lub więcej) autorskich koktajli, stworzonych zgodnie z najnowszymi trendami. Spośród nich goście wybierali zestaw dwóch kompozycji w cenie 33 zł, które rezerwowali za pośrednictwem strony cocktailfestival.pl. Światowej klasy koktajle przygotowane były na bazie alkoholi premium od Diageo, w tym m.in.: wódka Ketel One, szkocka whisky Singleton 12YO, Bulleit Bourbon czy giny Tanqueray No. TEN i Tanqueray London Dry. Lokale biorące udział w Festiwalu zadbały o starannie przygotowane kompozycje smakowe, które zaspokoiły oczekiwania nawet najbardziej wymagających gości. W autorskich menu koktajlowych pojawiły się więc pozycje słodkie, kwaśne, korzenne czy owocowe. Każda z kompozycji łączyła w sobie to, co najistotniejsze na światowej klasy Festiwalu – jakość produktu i sztukę wykonania.

Kultura koktajlowa w Polsce ulega ciągłym zmianom, do czego na pewno przyczynia się World Class Cocktail Festival. Goście w kraju stawiają na jakość alkoholi zamiast ilości, a rodzime koktajlbary mogą poszczycić się kreatywnością i rzemiosłem koktajlowym na światowym poziomie. Warto dodać, że World Class Cocktail Festival organizowany był zgodnie z wszystkimi wymogami sanitarnymi (i ekologicznymi) w tej trudnej, pandemicznej rzeczywistości. Cieszymy się, że konieczność zadbania o zdrowie i bezpieczeństwo nie ograniczyła nam wszystkim radości, jaką daje wspólna celebracja w najlepszych polskich barach – komentuje Max Pollo, współorganizator Festiwalu.

Podobnie jak w poprzednich edycjach, głównym przesłaniem tegorocznego Festiwalu była idea “zero waste”. Najlepsi polscy barmani korzystali z własnych kordiałów, domowej roboty soków czy dodatków pochodzących od lokalnych dostawców. Koktajlbary biorące udział w wydarzeniu ograniczyły do zera sztuczne ozdoby drinków, mające negatywny wpływ na środowisko i planetę, a dzięki współpracy z firmą BAGSTAR, każdy z lokali otrzymał ekologiczne słomki, wykonane ze skrobi kukurydzianej.

W ramach World Class Cocktail Festival odbywa się również plebiscyt na najlepszy koktajlbar uczestniczący w festiwalu. Na podstawie recenzji gości i danych rezerwacyjnych z ubiegłorocznej edycji festiwalu, tytuł Baru Roku 2019 otrzymał poznański MUS. Z kolei aktualna nagroda dla Baru Roku 2020 wędruje do stołecznego The Roots!

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.