Turyści w blokach startowych. Coraz większy ruch w serwisach rezerwacyjnych

Udostępnij artykuł
Po tygodniach zastoju w wyszukiwarkach noclegowych widać większy ruch. – Najwięcej zapytań dotyczy przyszłego roku: zimowych weekendów tuż po zakończeniu ferii i na majówkę, rośnie liczba rezerwacji na wakacje – mówi Natalia Jaworska z portalu Noclegi.pl. Wciąż nie brakuje pytań o podróże służbowe – zarówno od turystów, którzy chcieliby wykorzystać tę możliwość, jak i od właścicieli obiektów, którzy chcą zarabiać, ale boją się kar.

Mając nadzieję na uwolnienie turystyki po feriach, Polacy zaczęli rezerwować wyjazdy na 2021 rok.

Nadal trudno o porównania do >>normalnych sezonów<<, ale sam wzrost ruchu w wyszukiwaniach jest coraz bardziej widoczny, około 20% z tygodnia na tydzień – mówi Natalia Jaworska z Noclegi.pl. Szczególnie widać to w wyszukiwaniach noclegów po 17 stycznia 2021 roku, tak jakby Polacy przewidywali, że po feriach skończy się lockdown i będą mogli wyjechać na kilka dni i złapać oddech po świętach czy feriach zimowych spędzonych w domu – wyjaśnia i dodaje, że z liczby zapytań o możliwość wykorzystania bonu turystycznego w poszczególnych obiektach wynika, że po zakończeniu obostrzeń turyści chętnie będą z niego korzystać.

Do platformy każdego dnia trafia też kilkadziesiąt pytań związanych z podróżami służbowymi jeszcze w tym roku. Nie tylko od turystów. Hotelarze chcą przyjmować gości i zarabiać, ale boją się kontroli i kar. Najczęściej nie wiedzą jak udokumentować pobyt gościa w podróży służbowej, tym bardziej jeśli ten podróżuje całą rodziną.

JUŻ WKRÓTCE
RYNEK DOSTAWCÓW HORECA W POLSCE – RAPORT 2021
>> prosimy kliknąć po szczegóły <<

Odpowiedź znajdujemy w rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 1 grudnia 2020 roku w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii. W § 10 ust. 3 czytamy, że potwierdzeniem podróży jest albo dokument wystawiony przez pracodawcę, tzw. delegacja, albo oświadczenie gościa. Z reguły wypisuje się kartę meldunkową lub formularz w hotelu z oświadczeniem o odbywaniu podróży służbowej i to wystarczy. Ponadto zazwyczaj pracownik bierze fakturę VAT za usługi hotelowe, wystawioną na pracodawcę, albo na siebie, żeby rozliczyć się z pracodawcą po powrocie. Przepisy nie dają hotelarzom możliwości badania prawdziwości oświadczeń gości, trzeba więc przyjąć oświadczenie jako złożone zgodnie z prawdą – wyjaśnia mecenas Oliwer Nowicki z Kancelarii Świecki i dodaje, że teoretycznie to czy pracownik znajduje się w podróży służbowej może skontrolować Państwowa Inspekcja Pracy lub Policja, ale jest to mało prawdopodobne. Tym bardziej, że w przypadku osoby prowadzącej działalność gospodarczą nie da się praktycznie tego sprawdzić. Przedsiębiorca zawsze może być w podróży służbowej. Ale bez dzieci.

Nie można uznać, że podróż z dzieckiem spełnia wymóg podróży służbowej. Nawet  w obecnych okolicznościach nauka zdalna nie uprawnia do wysunięcia takiego wniosku – podkreśla mecenas Nowicki i dodaje, że tym samym zapłata za taką podróż bonem nie jest dozwolona.

Ale są też dobre wiadomości dla podróżujących służbowo. Jeśli na miejsce wyjazdu wybiorą obiekt z basenem czy zabiegami SPA, to na mocy cytowanego rozporządzenia mogą z nich korzystać, tak jak z hotelowych siłowni, klubów i centrów fitness. Wszystkie te obostrzenia obowiązują do dnia 27 grudnia 2020 roku. Nic jednak nie wskazuje na to, żeby w czasie ferii miały być poluzowane, stąd rosnące zainteresowanie rezerwacjami na terminy późniejsze.

ŚWIAT HOTELI wrzesień-październik 2020
>> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 16.12.2020
Aktualizacja: 16.12.2020