Warszawa: Wystartował Umamitu Vegan Ramen Malki Kafki i Laury Monti

Udostępnij artykuł
Restauracja powstała w wyniku kooperacji dwóch restauratorek. Właścicielki ogłosiły, że nowy lokal znajduje się przy ul. Zwycięzców 13.

Malka Kafka to autorka konceptu Tel Aviv Urban Food.Wcześniej pracowała w marketingu, teraz od ponad 10 lat zajmuje się jedzeniem i wszystkim, co się z tym wiąże: występuje w mediach, prowadzi pokazy i warsztaty kulinarne w Polsce i za granicą. Jest autorką książki kulinarnej „God Food”, w której przekonuje do tego, żeby miłość okazywać jedzeniem. Malka od zawsze zwraca dużą uwagę na aspekt odpowiedzialności za świat. Jest dla niej ważne, co je, skąd pochodzą produkty, które spożywa i jak je produkować zgodnie z zasadami zrównoważonej gospodarki.

Laura Monti kiedy miała 10 lat, wkręciła się w pieczenie chlebów i tak jej to dobrze szło, że zaczęła piec dla znajomych i dla znajomych. Piekła ponad 20 chlebów na zakwasie tygodniowo i sama je rozwoziła na rowerze. Kolejny kulinarny sukces przyszedł 10 lat później, kiedy Laura wymyśliła i stworzyła food truck PAPUVEGE. Pomysł na wegańską miejscówkę zrodził się w jej głowie podczas rocznej podróży do Azji. Tam zjeździła całą Tajlandię i Indonezję, ucząc się od lokalnych kucharzy street foodu po azjatycku. To uderzenie smaków, tak innych od tych, które mamy w Europie, było dla niej początkiem nowej kulinarnej przygody z umami. Przygody, która dziś nazywa się Umamitu.

Umamitu pojawiło się na mapie kulinarnej Łodzi w 2019 roku. Była to pierwsza wegańska, azjatycka restauracja w tym mieście. Jej matką jest Laura, specjalistka od przetwarzania smaków z dań mięsnych w dania całkiem roślinne. Weganizm nie musi boleć. Teraz Umamitu podbija stolicę, a wkrótce całą Polskę, żeby na każdej ulicy i na każdej dzielni można zjeść dobry, wegański ramen, czyli perfekcyjne comfort food. Bo micha gorącej, azjatycko-pikantnej i sycącej zupy jest dobra na wszystko: rozgrzeje, rozwieje to, co złe i otuli Cię swoim smakiem od środka – czytamy na stronie Umamitu.pl

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE grudzień 2020
>> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 26.01.2021
Aktualizacja: 27.01.2021