Wojciech Modest Amaro wśród finalistów The Best Chef Awards 2019

Udostępnij artykuł
Po zakończonym głosowaniu szefów kuchni ogłoszono listę 100 finalistów na rok 2019. W tym roku do najliczniej reprezentowanych krajów należą: Francja, aż z 18 szefami kuchni oraz ex aequo Włochy oraz Hiszpania (12 finalistów). Wśród finalistów znalazł się jeden przedstawiciel z Polski – Wojciech Modest Amaro z warszawskiej restauracji Atelier Amaro. Zwycięzców poznamy 24 września w Barcelonie, podczas uroczystej gali.
Finaliści The Best Chef Awards 2019

Jeśli natomiast chodzi o nowe nazwiska na liście 100 najlepszych szefów kuchni to są to: z Hiszpanii Victor Arguinzoniz, Eduard Xatruch, Oriol Castro and Mateu Casañas; USA: David Chang and Kyle Connaughton; France: Adeline Grattard and Guy Savoy; Japonii: Zaiyu Hasegawa, Hiroyasu Kawate and Seiji Yamamoto; Anglii: Paul Cunningham; Rosji: Anatoly Kazakow; Peru: Pia Leon and Mitsuharu ‘Micha’ Tsumura; Meksyku: Edgar Núñez and Daniela Soto-Innes.

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie RG2019banner.png

Pełna lista finalistów dostępna jest na stronie:  https://www.thebestchefawards.com/finalists

Od 1 sierpnia otwarte zostanie również głosowanie w kategorii The Best Chef Fol-LOVERS Award – jest to specjalna nagroda, która przyznawana jest przez internautów – miłośników gastronomii z całego świata. Głosowanie odbywać się będzie poprzez formularz dostępny na stronie The Best Chef Awards.

Nowe kategorie nagród The Best Chef

Podczas tegorocznej edycji The Best Chef Awards wręczonych zostanie 9 nagród w kategoriach: The Best Chef Award Top 100, The Best Chef City Gourmet Award, The Best Chef Rising Star Award, The Best Chef Fol-LOVERS Award, The Best Chef Pastry Award, The Best Chef FoodArt Award, The Best Chef New Entry Award, The Best Chef Voted by Chef Award oraz The Best Chef Legend Award.

Wykreślona została natomiast kategoria The Best Chef Lady – dla najlepszej szefowej kuchni, Cristian Gadau, dyrektor kreatywny projektu The Best Chef wyjaśnia: – Zdecydowaliśmy się usunąć kategorię The Best Chef Lady Awards ponieważ uważamy, że było to konieczne do stworzenia selekcji 100 najlepszych kucharzy na świecie bez odniesienia do ich płci czy pochodzenia, a tylko i wyłącznie na podstawie przesłanek merytorycznych. Niemniej jednak, zwyciężczynie z lat poprzednich Chantel Dartnall (2017, Warszawa) oraz Emma Bengtsson (2018, Mediolan) są niewątpliwie wysokiej klasy profesjonalistkami i na zawsze zapiszą się w historii naszego konkursu.

Prelegenci Food Meets Science 2019 ogłoszeni

Kolejną nowością tegorocznego program The Best Chef Awards jest sympozjum Food Meets Science sponsorowane przez Estrella Damm. Odbędzie się ono 23 września w starym Browarze Estrella Damm. Food Meets Science to interdyscyplinarny projekt, który ma na celu połączenie świata nauki oraz gastronomii. Głównym tematem sympozjum będzie odpowiedź na pytania m.in w jaki sposób dokonujemy wyborów żywnościowych, jakie czynniki wpływają na nasze odczucia związane z doświadczaniem jedzenia.

Potwierdzonymi gośćmi sympozjum, którzy zaprezentują swoje prelekcje będą – ze świata nauki: prof. Charles Spence, twórca pojęcia gastrofizyka oraz szef Crossmodal Research Laboratory na Uniwersytecie w Oxfordzie, dr Nicola Pirastu reprezentujący Uniwersytet w Edynburgu oraz dr Paul Smeets z Uniwersytetu w Utrechcie – ze świata gastronomii znani szefowie: Grant Achatz, Pia Leon, Vladimir Mukhin, Davide Oldani, Joan Roca oraz Wojciech Modest Amaro.

Więcej informacji na stronie https://www.foodmeetsscience.com/ lub https://www.facebook.com/foodmeetsscience/

Bilety na Galę

Gala rozdania nagród odbędzie się w Barcelonie w budynku Uniwersytetu, we współpracy z Izbą Turystyki Katalonii. Bilety na wydarzenie dostępne sa na https://www.thebestchefawards.com/tickets

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 09.07.2019
Aktualizacja: 09.07.2019