Wrocław: Jesienne menu restauracji i baru Craft

Punkty gastronomiczne znajdują się w The Bridge Wroclaw MGallery i wprowadzają nowe karty, w których będą dominowały pozycje komponowane z produktów pochodzących przede wszystkim z lokalnych, dolnośląskich upraw, ferm i manufaktur.

W nowym menu baru smaki i składniki każdej kreacji są przedstawione w odpowiednich kolorach. Oznacza to na przykład ciepłe, cięższe koktajle o leśnych i pikantnych smakach, które prezentować będą ciemniejsze kolory w menu. Miksologowie Craft, na czele z Krystianem Jajdelskim, skupią się na produktach rodzimych i rzemieślniczych, dostępnych głównie w sezonie jesienno-zimowym. Będą to na przykład różne odmiany owoców leśnych, orzechów, śliwek, a nawet grzybów, ale też sporo zimowych przypraw. Te składniki będą również obecne w różnorodnych przetworach, np. dżemach, syropach, tynkturach.

Menu i jego zawartość zostaną przedstawione w postaci ośmiu do dziesięciu nieregularnych wzorów pędzli, w różnych kolorach, na których zostaną zapisane składniki i profil smakowy. Każdy kolor będzie pasował do profilu smakowego i stylu koktajlu – mówi Krzysztof Musielak, Craft Restaurant Manager. W ten sposób podchodzimy do radości i wrażeń z degustacji koktajli w nowy i rzadko spotykany sposób. Ta przygoda nie tylko zwiększa poziom satysfakcji, ale także ma aspekt edukacyjny. Da możliwość zanurzenia się w nowy świat tworzenia drinków, historię ich składników i finalnego produktu. Wyselekcjonowane i spersonalizowane typy koktajli, które skupią cały proces tworzenia, z pewnością dodadzą szczególnego charakteru przy kolejnej wizycie w Craft Bar. Miksologia sensoryczna to jedna z pasji marki MGallery Hotel Collection. To połączenie smaków i zapachów, które uosabiają niepowtarzalny i wyjątkowy charakter hotelu.

Tutaj nawiązuje on do lokalizacji Restauracji Craft, w The Bridge Wroclaw MGallery, przy Placu Katedralnym 8 we Wrocławiu. Oprócz menu Craft Bar, czeka również nowa jesienno-zimowa karta restauracji.

Szef kuchni Szymon Sierant i jego zespół, zebrali dawne przepisy i przekształcili je w nowe kreacje „Craft style”. To kontynuacja wkładu we wspieranie i współpracę z lokalnymi producentami tylko najlepszych składników dań. Produkty zostały wybrane przez szefa kuchni.

Jedna z głównych atrakcji nowego menu to słynne już churros z Emil Grana i jalapeño. To pączek posypany płatkami sera Emil Grana i dodający nutę papryczki jalapeño nadającej mu wyrazistości. W nowym menu pozostaną znane już gościom przysmaki, takie jak tatar wołowy, a dopełnieniem będą kolejne kreacje – macerowany halibut z maślanką i porem, a także pyszny tost z rostbefem, karmelizowaną cebulą i hiszpańskim aioli. Wśród klasyków restauracji znajdzie się dojrzewająca na sucho wołowina z Pniew, obok szerokiej gamy dodatków, w tym brukselki w sosie XO czy pieczonych ziemniaków z crème fraiche i chorizo.

W głównej części menu znajdziemy starannie wyselekcjonowanego dorsza w połączeniu z kawiorem Avruga, a także jesienne klasyki, takie jak mięso z daniela z pasternakiem i jagodami jałowca oraz kapustę czarną z grzybowym consomme i czarnym czosnkiem, dla tych, którzy wolą opcję wegetariańską. W słodkiej sekcji pojawi się bułeczka z buerre noisette i gruszką, a dla wielbicieli czekolady polecamy wykwintne nemezis z domową kruszonką Craft otuloną ajerkoniakiem Mr. Black.

W związku z wprowadzeniem przez rząd kolejnych obostrzeń dotyczących działalności restauracji, wybrane opcje menu będą dostępne dla gości hotelowych, a także na wynos. Niebawem zostanie uruchomiony kolejny koncept, m.in. Craft Piekarnia.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.