Sezonowa kawiarnia w katowickim Spodku

Udostępnij artykuł
Jedna z architektonicznych ikon miasta, gospodarz wydarzeń o charakterze rozrywkowym, sportowym, wystawienniczo-targowym zyskuje nową atrakcję. Dziś 25 czerwca br., w podcieniach od strony Al. Korfantego, zostanie otwarta kawiarnia. Autorski koncept pod nazwą YY działać będzie sezonowo, do połowy września br.

Spodek to ikona. Inspiruje, imponuje i zachwyca. Jednak jego otoczenie od strony zachodniej nie oferowało dotychczas miejsca na spędzanie czasu. Pomyślałem, że spokojna kawiarnia będzie idealnym uzupełnieniem tej przestrzeni – mówi Dominik Tokarski, autor konceptu, społecznik, właściciel kultowego katowickiego baru KATO. – Koncept i nazwa YY powstały z inspiracji architekturą Katowic, kształtami kielichów wyburzonego dworca PKP i łusek na Spodku – dodaje.  

Kawiarnia YY funkcjonować będzie jako „ogródek” w podcieniach Spodka (od strony zachodniej, od Alei Korfantego), od czwartku do niedzieli, w godzinach 11.00-21.00. Oprócz kawy oferować będzie ciasta, lemoniady i piwo.

Mamy nadzieję wspólnie spędzać letni czas przy zapachu dobrej kawy oraz z przyjemną muzyką elektroniczną w tle. Zaczynamy w czwartek, 25 czerwca br. o godz. 17.00 – zaprasza Dominik Tokarski.

Kawiarnia YY to już drugi projekt realizowany przez Dominika Tokarskiego we współpracy z zarządcą Spodka i Międzynarodowego Centrum Kongresowego w Katowicach. W 2017 roku na tarasach Spodka działał sezonowy bar i przestrzeń działań kulturalnych pod marką KATO ZWEI.

Szukamy wszelkich form, by przywracać życie i funkcjonowanie obiektów w bezpieczny sposób. Traktujemy kawiarnię jako dobry zwiastun. Liczymy, że w Spodku znów będą mogły się odbywać wszystkie wydarzenia tak szybko, jak to możliwe – mówi Marcin Stolarz, prezes firmy PTWP Event Center, operatora Spodka i Międzynarodowego Centrum Kongresowego. W tych trudnych dla gastronomii i usług czasach, udaje nam się zapalić kolejną iskierkę nadziei. Prawie 50-letni Spodek nadal inspiruje. Cieszymy się, że obiekty są na co dzień dostępne dla każdego. Od początku miesiąca na tarasach Spodka i Międzynarodowego Centrum Kongresowego działa nocny market gastronomiczny Gastro Fajer. Zainaugurowaliśmy już także Letnie Kino Antyradia. Teraz startuje YY. Zapraszamy do korzystania z tych sezonowych atrakcji – dodaje.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE
kwiecień-maj 2020
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 23.06.2020
Aktualizacja: 25.06.2020