Zakopane: Góralska Tradycja z nowym szefem kuchni

Udostępnij artykuł
Restauracja wraz z początkiem lipca na nowo powitała miłośników niezwykłych smaków. Co więcej, wraz z otwarciem zmienił się także szef kuchni. Od lipca nad kulinarnymi doznaniami gości będzie sprawował pieczę Grzegorz Miśta.

Grzegorz Miśta pochodzi z Zawiercia i zdobywał swoje piętnastoletnie doświadczenie w najlepszych restauracjach i hotelach w Polsce.  Jego autorskie dania są urozmaicone, bogate w kolory, smaki i aromaty, a przy tym elegancko i nowocześnie podane. W swojej kuchni wykorzystuje przepisy będące kwintesencją polskiej tradycji kulinarnej.

W nowym menu znajdzie się mnóstwo ciekawych propozycji. Przykładem jest niesłusznie zapomniany gołąb podany z grasicą, moskolem, paloną marchewką, szalotką i boczniakiem – mięso bardzo delikatne, z niewielką zawartością tłuszczu. Wśród dań głównych na wyróżnienie zasługuje jesiotr z puree z kopru włoskiego, z pieczonym batatem i pieczoną kiszoną kapustą. Zwieńczeniem posiłku będzie sernik z koziego sera, który zmieni wyobrażenia o tym tradycyjnym deserze. Grzegorz Miśta od lat jest wyróżniany przez słynny, żółty przewodnik Gault&Millau, który podkreśla znakomitość stworzonych przez niego potraw. Co więcej, jest także finalistą wielu konkursów kulinarnych. Wśród nich m.in. Arte Culinaria Italiana (2 miejsce), CHEF Culinary Cup 2016 (1 miejsce), CHEF Culinary Cup 2018, Kulinarne Mistrzostwa Polski by Robert Sowa (2 miejsce), Festiwal Kuchni Dworskiej w Dubiecku, Ogólnopolski Festiwial Kulinarny Borów Dolnośląskich „Ale Pasztet”, Mistrzostwa Polski w podawaniu Baraniny oraz Festiwal Kuchni Zbójnickiej.

Góralska Tradycja to miejsce wyróżniające się kuchnią, ale i wnętrzem inspirowanym  zakopiańskim stylem Stanisława Witkiewicza. Każdy element wystroju jest tu dopracowanym dziełem sztuki stworzonym przez rzemieślników z Podhala, od lat związanych z góralską sztuką i rzemiosłem. Całości dopełnia widok na panoramę Tatr.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE
kwiecień-maj 2020
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Opublikowano: 15.07.2020
Aktualizacja: 15.07.2020