Impreza zorganizowana pzez Etno Cafe 23 lutego przyciągnęła rekordową liczbę miłośników kawy, którzy poza kibicowaniem baristom, wzięli tłumnie udział w wydarzeniach towarzyszących rozgrywających się na terenie całego miasta.
Bariści już po raz drugi zmierzyli się w trzech kategoriach. Pierwsza z nich, czyli “kawa kreatywna” odbyła się za zamkniętymi drzwiami już w sobotę. Zadaniem uczestników było opracowanie autorskiego przepisu na kawowy napój wraz z jego odpowiednim przygotowaniem. Oceniano w niej największą kreatywność.
W niedzielę goście mogli podziwiać zmagania w dwóch kolejnych, znanych z zeszłej edycji kategoriach: “espresso na czas”, w której bariści musieli wykazać się niezwykłą szybkością oraz “szybkie zamówienie”, wymagające ponadprzeciętnej precyzji. Jury złożone z cenionych sędziów, takich jak Ika Graboń, autorka bestsellerowej książki o kawie, Błażej Walczykiewicz, certyfikowany trener SCA oraz Jakub Gwiazdowski, wieloletni sędzia zawodów baristów zdecydowało się przyznać główną nagrodę – Złoty tamper – Adriannie Skrzypek. Srebrny tamper otrzymała Małgorzata Dronsejko, zaś brązowy – Julia Kula.
Podium opanowane przez kobiety jest kolejnym potwierdzeniem talentu polskich baristek. Przypomnijmy, że Agnieszka Rojewska była pierwszą kobietą, która wygrała Mistrzostwa Świata Baristów.
Premiera kaw Wroasters
Poza zawodami i wydarzeniami towarzyszącymi, takimi jak warsztaty kosmetyczne z udziałem trenerów Organique czy prelekcji na temat zero waste, zaprezentowano również 3 premierowe kawy linii Wroasters. Goście obecni podczas Brewerii mieli okazję spróbować ich jako pierwsi.
Huila – Powrót kawy pochodzącej z Kolumbii do linii kaw specialty Wroasters. Region Huila słynie z wysokiej kwasowości, tymczasem tutaj dostajemy zaskakująco dużo słodyczy, a do tego cytrusowe aromaty skórki pomarańczy i ananasa. Pozycja obowiązkowa dla wszystkich fanów alternatywnych metod parzenia. Sprawdzi się idealnie z dripperem i aeropressem.
Gaturiri – Zaskakująca mieszanka z kenijskim rodowodem. Jej aromat przywodzi na myśl pomidory i czarną porzeczkę, zaś w smaku odnajdziemy soczystość ciemnych owoców. W bonusie dostajemy czysty i długi posmak. Jedna z najbardziej nieoczywistych i intrygujących kaw w ofercie Wroasters. Idealna do drippera, aeropressu i french pressu.
Naimeg – Prawdziwy rarytas z Brazylii dla wszystkich kawowych freaków. Ziarno zostało poddane rzadko stosowanej fermentacji, która wzmacniła intensywność smaku oraz słodycz i wyeksponowała tropikalne, marakujowo-pomarańczowe nuty. Emocje gwarantują też wyraźna cielistość i długi, owocowy posmak. Sprawdzi się równie dobrze w każdej z metod przelewowych.
Kawy są już dostępne w ofercie sklepu internetowego marki oraz w wybranych kawiarniach sieci.
RYNEK DOSTAWCÓW HORECA W POLSCE – RAPORT 2020
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <
© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.