Jakie burgery najczęściej zamawiają Polacy?

Udostępnij artykuł
Wśród najpopularniejszych dań dostępnych w Uber Eats, rankingu dostaw króluje burger. Aplikacja wskazuje, jakie są najpopularniejsze burgerowe wariacje w kraju nad Wisłą, czym różnią się podniebienia Polaków od pozostałych nacji oraz jakie kulinarne trendy będą zyskiwały na popularności. 

Eksperci Uber Eats przeanalizowali setki tysięcy zamówień z ostatniego roku, aby poznać, które burgery królują na stołach (a czasem koszulkach) Polaków.*

Ser ponad wszystko

Jednogłośnym zwycięzcą rankingu jest cheeseburger. Jego wiodąca pozycja w kraju pokrywa się ze światowymi trendami, gdzie kanapka również zajmuje pierwsze miejsce wśród burgerów.**

W czołówce znajdziemy również charakterystyczną dwupoziomową kanapkę ze znanej sieci restauracji z łukami w logo, a podium zamyka burger z kurczakiem. Na czwartym miejscu uplasował się cheese & bacon. Warto zauważyć, iż klasyczny cheddar nie posiada monopolu, gdyż na siódmej pozycji znalazła się wariacja z niebieskim serem.

Polacy cenią superfoods

Tylko w pierwszych dniach maja w porównaniu do stycznia br. liczba zamówień z kategorii zdrowa żywność wzrosła o jedną trzecią, a samo hasło było wyszukiwane prawie 40 proc. częściej w porównaniu do pierwszego tygodnia br.*** Liderem wśród najchętniej zamawianych dań okazał się Vegan Burger.

Na kolejnych pozycjach zagościły kanapki Vegan Pastrami oraz Cieciorex. W tej pierwszej głównym składnikiem jest seitan, czyli wysokobiałkowy pszenny substytut mięsa, często spotykany w kuchni wegańskiej. W drugiej kanapce tradycyjna wołowina została zastąpiona kotletem na bazie cieciorki, królującym w potrawach wege. Jest on także głównym składnikiem cieszącego się sympatią fanów hummusu. Poza kanapkami, Polacy coraz chętniej kierują się w kierunku roślinnej kuchni azjatyckiej oraz kolorowych poke bowl.

77 burgerów na kolację

Mając pełną dowolność, jako dodatki wybieramy pikantne jalapeno, boczek, klasyczny sos BBQ, ale i zdrowe, np. avocado. Najpopularniejsze godziny wśród amatorów tych kanapek to przedział między 18:00 a 20:00. Największe jednorazowe zamówienie złożone przez jednego użytkownika to 77 burgerów.

* dane pochodzą z analizy Uber Eats przeprowadzonej na bazie zamówień z 24.05.2019-24.05.2020.
** wg. zestawienia tasteatlas.com
*** dane pochodzą z analizy Uber Eats przeprowadzonej na bazie zamówień z 01.01.2019-30.04.2020.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 28.05.2020
Aktualizacja: 29.05.2020